22 Eylül 2024 Pazar

İHD: Tahir Elçi?nin katli de faili meçhul bırakılmak isteniyor

Tahir Elçi'nin katledilişinin üçüncü yılı dolayısıyla bir açıklama yapan İnsan Hakları Derneği, ?Tahir Elçi?nin katilleri bulunup cezalandırılıncaya kadar olayın takipçisi olacağız? dedi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi,  Tahir Elçi'nin katledilmesinin 3. yıl dönümünde yazılı bir açıklama yaptı.
 
Soruştarma sürecine dikkat çeken İHD,  "Faili Meçhul siyasi cinayetlere, gözaltında kayıplara, cezasızlığa ve savaşın yarattığı yıkıma karşı mücadele eden Tahir Elçi’nin katli de faili meçhul bırakılmak isteniyor" dedi.
 
Açıklamada şu ifadeler yer altı: "Tahir Elçi, insan hakları ve hukuk alanındaki çalışmaları nedeniyle hedef haline getirilmiş, yoğun tehditlere maruz bırakılmıştı ama geri adım atmak yerine inandığı yolda yürümeyi tercih etmişti. Çatışma ve savaşın, tarihi ve kültürel mirasa verdiği zararın görülmesi ve durdurulması için de mücadele eden Tahir Elçi, devam eden çatışma ve operasyonlarda bomba ve kurşunların  hedefi haline getirilen tarihi Dört Ayaklı Minare’de meydana gelen tahribata dikkat çekmek ve daha fazla zarar görmesini engellemek için basın açıklaması yapıldığı sırada, Dört Ayaklı Minare’nin yanı başında katledildi."
 
Tahir Elçi soruşturmasındaki hukuksuzluğun sürdüğü kaydedilen açıklamada, "Sur, o tarihte yoğun güvenlik çemberinde tutulduğundan, katledildiği yerde kimlerin bulunduğu, sokağa kimin girip çıktığı bilinmesine, olay yerinde basın açıklamasını izlemek maksadı ile basın mensuplarına ve polise ait çok sayıda kamera bulunmasına rağmen katilin tespit edilememesinin tek bir izahı var: Bu cinayeti planlayan, organize eden, katile tetiği çektiren ve katili koruyanların emniyetle devletle ilişkileri var ve bunlar gerçeğin ortaya çıkmasını istemiyorlar. 17.500 faili meçhul gibi Tahir Elçi’nin katli de faili meçhul bırakılmak isteniyor" denildi.