21 Eylül 2024 Cumartesi

İHD: Sisê Bingöl acil tahliye edilmeli

İHD Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu, hasta tutsak Sisê Bingöl'ün durumunun gün geçtikçe kötüleştiğine dikkat çekerek, acilen tahliye edilmesini istedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu,Tarsus T Tipi Kadın Kapalı HApishanesi'nde tutulan ve ağır sağlık sorunları nedeniyle 2 Kasım'da hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınan 85 yaşındaki Sisê Bingöl'ün durumuna dikkat çekmek üzere İHD şube binasında basın toplantısı düzenledi.
 
Basın toplantısında konuşan komisyon üyesi Ezgi Sıla Demir, hasta tutsak Sisê Bingöl'ün durumunun gün geçtikçe kötüleştiğine dikkat çekerek, Sisê Bingöl için acil tahliye talep etti.
 
'SİSE BİNGÖL'ÜN DURUMU CİDDİYETİNİ KORUYOR'
 
Yaklaşık 2 yıldır cezaevinde tutulan 85 yaşındaki Sise Bingöl'ün gerek yaşı ve gerekse birçok sağlık sorunu olmasına rağmen yapılan tüm tahliye başvuruları reddedildiğini belirten Demir, "İHD Genel Merkezi'nin verilerine göre 402'si ağır olmak üzere bin 154 hasta tutuklu cezaevlerinde bulunuyor. Bu ağır hasta tutuklulardan biri de Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutulan Sisê Bingöl. Sisê Bingöl, akciğer, kalp, mesane, astım, tansiyon gibi pek çok hastalığı bulunmakta ve hastalıkların bir kısmı da sağlık raporu ile belgelenmemiş, bazı hastalıkları ise sağlık raporuna işlenmemiştir. Bütün bunlara rağmen yapılan tedavi başvuruları reddedilmiş, kabul edildiğinde ise yine sağlık koşullarını tetikleyecek şekilde kötü muamele ile hastaneye sevki gerçekleştirilmiştir. En son hastalıklarının ağırlaşmasıyla birlikte tekrardan hastaneye yatırılmış ve tutulduğu hastanenin mahkûm koğuşunda sağlık durumu halen ciddiyetini korumaktadır" diye konuştu.
 
'RAPORLAR ÇELİŞKİLİ VE HATALI'
 
Sisê Bingöl için Muş Devlet Hastanesi'nce verilen raporda "Sağlığının cezaevinde kalmaya elverişli olmadığı" tespiti yapılmasına rağmen İstanbul Adli Tıp Kurumu'nca (ATK) verilen raporda "Cezaevinde kalmasının hayatı için tehlike arz etmediği" denilerek tahliyesinin engellendiğini belirten Demir, söz konusu raporların çelişkili ve sonuçlarının ise hatalı olduğunu kaydetti. Demir, yaşlı olmasından dolayı Sisê Bingöl'ün algılama yetisini  kaybettiğini, aynı zamanda mide, şeker, astım, tansiyon ve mesane hastalıkları ile de uzun süredir mücadele ettiğini ifade etti.
 
"Cezaevinde bulunma nedeni ne olursa olsun, ağır sağlık sorunları bulunan hasta mahpusların hapishane koşullarında tutulması ve tedavilerinin sağlanmaması evrensel hukuk kriterlerine göre işkence ve kötü muamele yasağının ihlalidir" diyen Demir, ağır sağlık sorunları bulunan ve yaşam hakkı ihlali riski olan Sisê Bingöl'ün, halen Tarsus T Tipi Kapalı Hapishanesi gibi yoğun hak ihlalleriyle gündeme gelen cezaevinde tutulduğunu söyledi.
 
Demir son olarak şu talepleri sıraladı:
 
-Mahpusların evrensel hukuk çerçevesinde ve en temel insan hakları esas alınarak yaşam koşulları düzeltilmeli; şiddet, işkence/kötü muamele ve yaşam hakkı ihlallerinin önüne geçilmeli, ihlalleri gerçekleştiren sorumlular yargı karşısına çıkarılmalıdır.
 
-Hasta mahpusların tedavilerinin önündeki her türlü yasal/idari engeller kaldırılmalı, kelepçeli tedavi, asker nezaretinde tedavi, bodrum katlarında tedavi gibi insanlık dışı uygulamalardan vazgeçilmelidir.
 
-Evrensel hukuk ilkeleri gözetilerek, hasta mahpuslar açısından daha açık ve daha az yoruma yer bırakacak yasal düzenlemeler acilen yapılmalı ve uygulanabilir olmasının önündeki engeller kaldırılmalıdır.
 
-İnfazların ertelenmesi hususunda gecikmelere neden olan ve objektif olmayan kararlarda imzası bulunan Adli Tıp Kurumu bir an önce devreden çıkarılmalı, tam teşekküllü devlet hastanelerinin ve üniversite hastanelerinin vereceği raporlar yeterli görülmelidir.
 
-Hapishanelerde yaşamını tek başına idame ettiremeyen veya ölümcül hastalıkları bulunan tüm mahpuslar bir an önce tahliye edilmelidirler.