22 Eylül 2024 Pazar

İHD: Roboski ve Elçi'nin katillerinin koruyanlar aynı

Roboski katliamının yedinci yılına dair açıklama yapan İHD İstanbul Şubesi, "Her ay tekrarladığımız adalet talebimize bu ay Tahir elçi için de adalet talebimizi ekliyoruz" dedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hakikat ve Adalet Komisyonu yazılı açıklama yaparak "Roboski'ye adalet tüm katliamlara adalet" dedi.
 
Açıklamada, "28 Aralık 2011 tarihinde Roboski'de, çoğunluğu çocuk yaşta 34 sivil insanın, evlerinin geçimini sağlamak için çıktıkları sınır ticaretinden dönerlerken, TSK'ya ait savaş uçakları tarafından katırları ile birlikte katledilmesinin üzerinden 83 ay geçti" denildi.
 
Olaydan sonra 'Emri ben verdim' diyen dönemin Başbakanı'nın, Genelkurmay Başkanı'nı arayarak tebrik ettiğine ve kan parası ile susturulmak istenen Roboskililerin adalet talebine dikkat çekilen açıklamada, "Failler ve sorumlular cezasızlık zırhı ile korundu" diye vurgulandı.
 
Adalet talebinden vazgeçmeyen Roboski halkına yönelik sistematik saldırıların, baskıların ardı arkasının kesilmediğinin ve 4,5 yıl sonra katliamın yaşandığı noktada, aynı saatlerde, Roboski halkının yine bombaların hedefi olduğunun ifade edildiği açıklamada şunlara değinildi: 
 
"Katliamın sorumlularının ve faillerinin yargılanması için adalet arayışını ilk günden bu yana sürdüren Roboskili ailelerin, Anayasa Mahkemesine (AYM)  yaptığı başvuru eksik evrak gerekçesiyle reddedildi, AİHM ise AYM'nin kararını onadı. Katilleri yargı önüne çıkarmak için uğraşan insan hakları savunucusu ve Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi katledildiğinde ise, tarih 28 Kasım 2015' i gösteriyordu. Hayatını faili meçhul siyasi cinayetleri, gözaltında kayıpları, katliamları ve cezasızlığı önlemeye ve bu davalarda adalet arayışına adayan Tahir Elçi'nin katledilişi dördüncü yılına giriyor. Failleri bulmak için etkin bir soruşturma yürütülmedi ve gerçekler karanlıkta bırakıldı. Tahir Elçi'yi katledenler kadar onu hedef gösterenler de suçlu. Suçlular yargılanıncaya ve ceza alıncaya kadar, 'Tahir Elçi için de adalet' demeye devam edeceğiz."
 
ROBOSKİ VE ELÇİ'NİN KATİLLERİ KORUNUYOR
 
Her iki katliamın sorumlularının halen yargı önüne çıkartılmadığını ve hiçbir katliamın karanlıkta bırakılmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan İHD,  "Roboski katliamının yedinci yılında ve 83 aydır adalet talep ediyoruz, her ay tekrarladığımız adalet talebimize bu ay Tahir elçi için de adalet talebimizi ekliyoruz" dedi.
 
Açıklamada, "Adalet; eşitlik, özgürlük ve barışın ortak paydasıdır. Adalet ve eşitlik ancak hakikatin üzerine inşa edilebilir. Adalet; failler ve sorumlular, Devletin hangi makamında bürokrasinin neresinde olurlarsa olsunlar cezasızlık zırhı ile korunup kollanmadan yargılanıyor ve cezalandırılıyorsa vardır" diye kaydedildi.