22 Eylül 2024 Pazar

İHD: Nefret saldırısı cezasız bırakılamaz

Kürtçe konuştuğu için ırkçı saldırı sonucu yaşamını yitiren Kadir Sakçı ve yaralanan oğlu Burhan Sakçı'ya ilişkin nefret saldırısını kınayan İHD İstanbul Şubesi, "Kadir Sakçı ve Burhan Sakçı'ya yapılan nefret saldırısı cezasız bırakılamaz" denildi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Sakarya'nın Hendek ilçesinde Kürtçe konuştukları gerekçesi ile ırkçı Hikmet Usta'nın silahlı saldırısı sonucu Kadir Sakçı'nın yaşamını yitirmesi ve oğlu Burhan Sakçı'nın ağır yaralanmasına ilişkin açıklama yaptı.
 
Açıklamada, "Nefret saldırıları ırkçı, ayrımcı politikaların doğrudan sonucudur. Ve iktidarın, Kürtler, Aleviler, LGBTİ+'lar gibi farklı kimliklere, gruplara ve muhaliflere yönelik ötekileştirici, hedef gösteren ve şiddet öneren yaklaşım ve söylemleri ile yol açtığı nefret saldırılarına her gün bir yenisi eklenmektedir" denildi.
 
Kürtçe konuştukları, hatta Kürt oldukları için nefret saldırılarına maruz kalanlara dair haberler yeni olmamakla birlikte, nefret saldırılarının giderek artması ve görünür hale gelmesi endişeleri arttırdığı ifade edilen açıklamada, "Bu minvalde, 2018 Mart tarihinde Başakşehir’de bir inşaatta çalışan Kürt işçilerine diğer çalışanlar rahatsız oluyor diye Kürtçe konuşma yasağı getirildiği ve bu amaçla ana firma tarafından yüklenici firmaya gönderilen yazı da hafızalardaki yerini koruyor. Kadir ve Burhan Sakçı şahsında tüm nefret saldırılarını bir kez daha kınıyor,  iktidarı; ırkçı, ayrımcı söylem, tutum ve politikalarından vazgeçmeye,  nefret suçlarının cezasız bırakılmaması ve gerekli düzenlemelerin derhal yapılması için de göreve çağırıyoruz" diye belirtildi.