21 Eylül 2024 Cumartesi

İHD: Khashoggi'nin akıbeti açıklansın

İHD İstanbul Şubesi, öldürüldüğü belirtilen Suudi gazeteci Jamal Khashoggi'nin akıbetinin açıklanmasını istedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, öldürüldüğü belirtilen Suudi gazeteci Jamal Khashoggi (Cemal Kaşıkçı) için Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu önünde basın açıklaması yaptı.
 
Açıklamaya CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin katıldı. "Jamal Khashoggi'ye ne oldu? Akıbeti açıklansın sağ olarak ailesine teslim edilsin" pankartının açıldığı eylemde Khashoggi'nin fotoğrafları taşındı.
 
Eylemde kısa bir açıklama yapan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, "Biz çok kez suçun olduğu yerde açıklama yaptık. Ama genel olarak bunlar karakollar olurdu. İlk defa bir konsolosluğun önü bir suç mahalli olarak görülüyor" dedi. Kaybetmenin yaşadıkları coğrafyada çok önemli bir insan hakları ihlali olduğunu sözlerine ekleyen Keskin, "Cemal Kaşıkçı'nın Türkiye sınırları içinde kendi devletine ait konsoloslukta kaybedilmesi bir insanlık suçudur" diye belirtti.
 
YETKİLİLER KHASHOGGİ'YE NE OLDUĞUNU AÇIKLAMALI'
 
Basın açıklamasını İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri yaptı. Açıklamaya Khashoggi'nin akıbetinin açıklanmasını ve sağ olarak ailesine teslim edilmesini talep ederek başlayan Yoleri, "2 Ekim 2018 tarihinde Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan gazeteci Jamai Khashoggi hakkındaki belirsizlik devam ediyor" dedi. Haber kaynaklarının geçtiği iddiaları ve haberleri paylaşan Yoleri, "Ancak ne Suudi Arabistan yetkilileri ne de Türk yetkilileri Jamal Khashoggi'ye ne olduğunu söylemiyor. Ancak ortada, gizlenemeyen ve herkesin bildiği bir gerçek var. Bir gazeteci Konsolosluk sınırları içinde kaybedildi ve ailesi ve kamuoyu sekiz gündür ondan haber alamıyor" diye konuştu.
 
'TÜRK DEVLETİNİN DE SORUMLULUĞU SÖZ KONUSU'
 
Jamai Khashoggi'nin kaybolmasında  Suudi Arabistan Konsolosluk yetkililerinin sorumluluğu olduğu ifade eden Yoleri, şunları ifade etti: "Ülke toprakları üzerinde kurulu bir konsoloslukta yaşanan bu zorla kayıp olayından dolayı Türkiye devletinin de tam sorumluluğu söz konusudur. Suudi Arabistan Konsolosluğu, binasında arama yapılmasına izin vermekle bu olayın sorumluluğundan kurtulamaz. Jamal'ın konsoloslukta baskı görmediğini ve sağ salim çıktığını ispatlamak zorundadır. Türkiye devleti, ülkesinde yaşayan herkesin ve Jamal Khashoggi'nin yaşam hakkını korumakla yükümlüdür ve akıbeti hakkındaki belirsizlikten ve başına gelenlerden sorumludur." Yoleri, "Jamai Khashoggi'ye ne oldu?" diye sorarak, Suudi Arabistan ve Türkiye devleti yetkilileri, Jamai Khashoggİ'nin akibetini açıklamasını ve sağ olarak ailesine kavuşmasını istedi.
 
Yoleri, ayrıca İHD olarak Khashoggi'nin ailesiyle iletişim kurduktan sonra olayı uluslararası mecralara da taşıyacaklarını duyurdu.