2 Ekim 2024 Çarşamba

İHD İzmir Şubesi, Ali Efeoğlu'nun akıbetini sordu

İHD İzmir Şubesi, 90'lı yıllarda birer arayla gözaltında kaybedilen Ayhan Efeoğlu ve Ali Efeoğlu için adalet istedi. Efeoğlu ailesinin yetkili makamlardaki tüm aramalarına "bizde yok" yanıtının geldiğini kaydeden İHD İzmir Şube Yöneticisi Canlı, faillerin yargılanmasını istedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, bir devlet politikası olan gözaltında kaybetmelere ilişkin açıklama yaptı.

Şube binasında düzenlenen açıklamanın metnini okuyan İHD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Caner Canlı, 6 Ekim 1992'de Yıldız Teknik Üniversitesi Jeoloji Bölümü öğrencisi Ayhan Efeoğlu ve 5 Ocak 1994'te İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Ali Efeoğlu'nun kaybolmasına ilişkin dosyasını kamuoyuyla paylaştı.

Canlı, "Ayhan Efeoğlu'nun Bursa ili İnegöl ilçesi nüfusuna kayıtlıydı. Kaybedildiği tarihte 25 yaşındaydı. Demokratik üniversite mücadelesi nedeniyle dokuz kez gözaltına alınmış ve siyasi polis tarafından tanınan biriydi. 6 Ekim 1992 tarihinde okulun önünde ellerinde telsiz olan sivil polislerce gözaltına alınarak kaybedildi. Bütün başvurulara, 'gözaltında öyle biri yok' diye yanıt verilmişti ama tanıklar bunu yalanlıyordu" dedi.

Feriha ve Osman Efeoğlu'nun tüm resmi kurumlara oğulları Ayhan'ı sorduğunu söyleyen Canlı, başvuruların sonuçsuz kaldığını aktardı. 2008 yılında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülen soruşturmanın insanlığa karşı suçlarda hukuk dışı olan 20 yıllık zamanaşımı bile beklenmeden kapandığının altını çizen Canlı, savcılığın kararına göre Ayhan Efeoğlu'nun işkence sonucunda öldürülmüş olsa bile öldürme kastı olmadığından zamanaşımı süresinin 15 yıla indirildiğini belirtti.

Canlı, şöyle devam etti: "2011 yılında eski Özel Harekat Polisi Ayhan Çarkın, Ayhan Efeoğlu'nun gözaltındayken işkence ile öldürlüdüğüne tanık olduğunu söyledi. 'Onu bizzat ellerimle gömdüm' diyerek Ayhan Efeoğlu'nu işkence ile sorgulayan ve bedenini kaybeden polislerin isimlerini açıkladı. 'Bu itiraflar sonucunda Efeoğlu ailesinin dosyanın yeniden açılıp etkin ve bağımsız bir soruşturma yapılarak oğullarının gömüldüğü yerin tespit edilmesi ve ceza adaletinin sağlanması talebi bugüne kadar gerçekleşmedi.

"Ayhan Efeoğlu'nun gözaltında kaybedilişinin 28. yılında adalet istiyoruz. Ayhan Efeoğlu'nun gözaltında kaybedilmesinde sorumluluğu olan tüm görevlilerin adil bir yargılama faaliyeti sonucunda cezalandırılmasını istiyoruz."