2 Ekim 2024 Çarşamba

İHD İstanbul Şubesi: Hasta tutsak Halil Güneş serbest bırakılsın

445. F Oturumunda hasta tutsak Halil Güneş'in sağlık durumuna dikkat çeken İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, "Halil Güneş'in yaşam hakkını koruyucu acil önlemler alınmasını, Halil Güneş nezdinde tüm ağır hasta, yaşlı ve risk grubunda bulunan mahpusların serbest bırakılmasını istiyoruz" denildi.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 445. F Oturumunda hasta tutsak Halil Güneş'in sağlık durumuna dikkat çekti.

Meral Nergis Şahin ve Mehmet Acettin'in yaptığı basın açıklamasında, Halil Güneş'in 2 Ocak 1993 yılında 23 yaşında iken tutuklandığını ve yaklaşık 28 yıldır hapishanede bulunduğunu belirtti. Müebbet hapis cezası hükümlüsü Halil Güneş'in akciğer ve kemik kanseri olduğu belirtilen açıklamada, "Tutuklandığından bu yana 15 hapishaneye sürgün sevk edilen Halil Güneş, son olarak geçtiğimiz hafta Yüksek Güvenlikli Diyarbakır 2 Nolu F tipi Hapishanesi'ne sevk edilmiştir" denildi.

Halil Güneş'in gözaltında gördüğü ağır işkenceler sonrasında hastalıklarının arttığı vurgulanan açıklamada, "Başlangıçta, kaburgalarında oluşan kırıklar kalp ve akciğerini baskı altında tutarak nefes almada zorluklar yaşamasına sebep olmuş, hapishanelerdeki kötü sağlık koşulları, kötü beslenme ve kötü barınma koşulları ile rahatsızlıkları zamanla daha da artmıştır" diye kaydedildi.

2007'de çekilen akciğer tomografisinde akciğerinde yaklaşık 1 cm boyutlarında onlarca tümör olduğu, kırılan kaburgalarının ameliyatı sırasında ise ayrıca kemik kanseri olduğu tespit edildiği belirtilen açıklamada, "İki kere bu nedenle ameliyat edilen Halil Güneş'e, 2009 yılında ağır derecede KOAH ve Uyku Apnesi teşhisi konulmuş, doktorları; ömür boyu solunum cihazıyla uyuması ve gündüzleri de oksijen maskesi takması gerektiğini söylemiştir" denildi.

Avukatlarının başvurusu sonucu, Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından "Cezaevinde Kalamaz" raporu verilmesine rağmen, Adli Tıp Kurumu (ATK) 29 Ocak 2014 tarihinde yeni bir rapor hazırlayarak Güneş'in tek başına hayatını idame edebileceği ve hapiste kalabileceği yönünde rapor vermesi nedeniyle tahliye edilmediği belirtilen açıklamada, avukatlarını AYM'ye yaptığı başvuruda da olumlu sonuç alınmadığı ifade edildi.

İHD İstabul Şubesi Hapishane Komisyonu, "Halil Güneş'in yaşam hakkını koruyucu acil önlemler alınmasını, Halil Güneş nezdinde tüm ağır hasta, yaşlı ve risk grubunda bulunan mahpusların serbest bırakılmasını istiyoruz" dedi.