3 Ekim 2024 Perşembe

İHD: Hiçbir çocuk kendi ölümünden sorumlu tutulamaz

Ankara'da 2019'da okul kantininden aldığı çikolatayı açmaya çalışırken, kapağının nefes borusuna kaçması sonucu yaşamını yitiren 7 yaşındaki Mert Yağız Köksal, kendi ölümünden sorumlu tutuldu. İHD Ankara Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, raporlarda sorumluların ihmallerine yer verildiğini belirtti, cezalandırılmalarını istedi.

10 Aralık 2019'da Ankara Keçiören Şehit Ahmet Kabukçu İlkokulu'nda, 7 yaşındaki Mert Yağız Köksal, şırınga şeklinde ambalajı olan bir çikolatayı açmaya çalışırken, kapağının nefes borusuna kaçması sonucunda yaşamını yitirmişti. Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsi sonucunda, Mert Yağız'ın boğazına kaçan iç içe geçmiş iki kapak nedeniyle hayatını kaybettiği netleşti.

7 YAŞINDAKİ MERT KENDİ ÖLÜMÜNDEN SORUMLU TUTULDU
Yağız'ın yaşamını yitirmesinden bir yıl sonra hazırlanan iddianamede, 7 yaşındaki Mert ölümünden sorumlu tutuldu. İddianamede, "Dosyada mevcut 15 Ekim 2020 tarihli Adli Tıp Uzmanlığından alınan bilirkişi raporuna göre maktulün plastik enjektörün ucundaki tıpayı eliyle çıkarmadan ağzına alarak dişiyle çıkarmaya çalışırken tıpanın boğazına kaçması ve boğularak ölmesine neden olduğu, maktulün böylece kendi tedbirsiz ve dikkatsiz davranması sonucu ölümüne neden olduğu ve bu nedenle asli kusurlu olduğunun anlaşılmıştır" denildi.

RAPORDA FİRMA SAHİBİ VE KANTİN İŞLETMECİSİ 'TALİ KUSURLU'
İddianamede ye alan aynı bilirkişi raporunda, ölüme sebebiyet veren çikolatayı üreten firmanın sahibinin, ambalaj üzerinde kapağın "elle çıkartılması gerektiği, ağza alınmasının tehlikeli olduğu" uyarısının bulunmaması nedeniyle, okul kantininin işletmecisi ise satış sırasında çocukları uyarmadığı için "tali kusurlu" olduğuna kaanat getirilmiş. Okul idarecilerinin görev ihmali olup olmadığının ise dava sürecinde soruşturulmasına kanaat getirildiği ifade edildi.

'YETİŞKİNLERİN SORUMLULUĞU ÇOCUKLARA YÜKLENEMEZ'
Konuya ilişkin açıklama yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, "Yetişkinlerin sorumlulukları çocuklara yüklenemez, zincirleme bir ihmal görmezden gelinemez, hiçbir çocuk kendi ölümünden sorumlu tutulamaz" dedi.

Çocukların tüketimi için üretilip satılan gıdaların ve gıda ambalajlarının yaşa uygun olup olmadığının denetlenmesinin zorunlu olduğu hatırlatılan açıklamada, bu nedenle görecekleri zararlardan çocukların sorumlu tutulamayacağı vurgulandı.

İHD açıklamasında şunları belirtti: "7 yaşındaki Mert Yağız Köksal'ın çikolata yemek isterken hayatını kaybetmesinin sorumluları; bir çocuğun boğazına kaçacak küçüklükte kapağı bulunan bir ambalaj kullandığı ve aynı zamanda hiçbir uyarı yazısı koymadığı için üretici firma, bu ürünün satışını yapan kantin işletmecisi, kantinde satılan ürünlerin denetimini yapmayan okul idaresi ve okullarda kullanılan ya da okul kantinlerinde satışı yapılan her ürünü çocuk odaklı bir denetimden geçirmeyen İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri sorumludur. Bir çocuğu kendi ölümünden sorumlu tutacak kadar çocuk haklarından ve hukuktan bihaber bilir kişilerin adalet duygusu ve güvenilirliğini de sorgulanmalıdır."

28 Kasım 2019'da Diyarbakır'da 7 yaşındaki Umut Bilgi'nin de bakkaldan aldığı çikolatayı açıp yemeye çalışırken yaşamını yitirdiğini hatırlatan İHD Ankara Şube Çocuk Hakları Komisyonu, çocukların yaşam hakkı ihlallerinin önlenebilmesi için tüm yetkililere sorumluluk zincirinin işletilmesi çağrısı yaptı, ihmalden sorumlu olanların cezalandırılmasını istedi.