4 Ekim 2024 Cuma

İHD: Gözaltına alınanlar serbest bırakılsın

İHD, 14 Ocak günü gözaltına alınan 47 kişinin serbest bırakılmasını istedi, gözaltıların kişi özgürlüğü hakkının ihlali olduğunu kaydetti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi yazılı açıklama yaparak, muhabirimiz Pınar Gayıp, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Avukat Özlem Gümüştaş, HDP PM üyesi Sıtkı Güngör'ün aralarında bulunduğu 47 kişinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

İHD, ESP'nin Ankara, İstanbul, İzmir'deki parti binaları, ETHA ve Bilim, Eğitim, Estetik, Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV)'ın polis tarafından basılmasını siyasi ve toplumsal muhalefete yargı yolu ile baskı politikası olarak değerlendirdi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nin yasal bir parti olduğu hatırlatılan İHD açıklamasında şunlar belirtildi: "Yöneticileri çağrı üzerine ifade verebilecek kişilerdir. ESP operasyonunda gözaltına alınan avukatlar, basın mensupları, kültür kurumunda görevli sanatçılar ve parti üyelerinin de çağrı üzerine ifade verebilecek kişiler olduğu muhakkaktır. CMK 145. madde işletilmeyip, baskın tarzında ve uzun süreli gözaltı yapılması kişi özgürlüğü hakkının ihlalidir. Gözaltına alınanların kişi özgürlüğü haklarının daha fazla ihlal edilmeden serbest bırakılmalarını talep ediyoruz."