2 Ekim 2024 Çarşamba

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin beraat etti

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, "örgüt propagandası" iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşmasında beraat etti. 

Dersim’de 2019 yılında bir panelde yaptığı konuşma yüzünden "örgüt propagandası" suçuyla yargılanan İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin'in ilk duruşması Tunceli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Keskin, avukatları Jiyan Kaya ve Fatma Kalsen'le birlikte duruşmada hazır bulundu. İHD üyeleri ve Dersim Baro Başkanı Kenan Çetin'in yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi duruşmayı izledi.

KESKİN: ÇAĞ DIŞI BİR DAVA
Keskin savunmasında, 30 yıldır insan hakları alanında çalıştığını belirtti ve "Konuşmalarımda Türkiye’nin resmi ideolojisini eleştiriyorum. Şiddet uygulamıyorum. 2 yıl önce belediyenin yapmış olduğu panelde yaptığım konuşmada, 1915, 1938 soykırımı, kadın hakları, cezaevlerindeki hak ihlallerine dair konuştum. Ama konuşmanın belli bir kısmı çekilerek, hakkımda iddianame düzenlendi. 'Gerilla' kavramı yalnızca bu ülkede kullanılan ve bu coğrafyaya özgü bir tabir değildir. 'Gerilla' düzensiz silahlı kişilere denir. Bu ibare suç oluşturmadığı gibi AİHM ve Yargıtay kararlarına rağmen bu zaman da böyle bir dava açılmasını çağ dışı olarak görüyorum" dedi.

Avukat Jiyan Kaya ise Keskin'in suçlamaya konu olan, "Benim müvekkilim geçen gün çocuğunu teşhis etti. Nasıl teşhis etti biliyor musunuz? Osmanlı hatunu diye bir instagram sayfasında kafası kesilmiş bir Kürt savaşçı gerilla, kafası top şeklinde birbirlerine atıyorlar. Benim müvekkilimin o Osmanlı hatunu sayfasında çocuğunu teşhis etti. Böyle bir savaş suçu işleniyor" konuşmasını hatırlattı. Av. Kaya, bu konuşmanın örgüt propagandası anlamına gelmeyeceğini ifade etti ve Keskin’in beraatini istedi. 

Savcılık, Keskin’in cezalandırılmasını istedi. Karar için mahkeme başkanı duruşmaya ara verdi. Mahkeme başkanı, Keskin’e yöneltilen suçlamaların "her türlü şüpheden uzak, kesin delil olmadığını" belirterek, beraat kararı verdi.

Duruşma sonrası adliye önünde kısa bir açıklama yapan Keskin, hazırlanan iddianameyi "komik" olarak nitelendirdi. Keskin, "Savcı bir araştırma zahmetine girseydi Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin daha önce gerilla kavramının suç sayılamayacağı, örgüt propagandası yapılamayacağı net kararı var. Böyle davaların hiç açılmaması gerekir" dedi.