3 Ekim 2024 Perşembe

İHD Ankara: İfşa meşrudur

Kadınların sosyal medyadan yaptığı ifşaların ardın hedef alınması, İHDP Ankara Kadın Komisyonu tepki gösterdi. Açıklamada, "Erkek devletin yasaları ve eril dili tacizi meşrulaştırıyor. Kadınların yükselttiği her ses, bizim de sesimizdir. Sesleriyle çoğalıyoruz, sesimizle seslerini çoğaltıyoruz!" denildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Kadın Komisyonu, sosyal medyada devam eden taciz ifşalarının ardından kadınların hedef alınmasına tepki gösterdi. İHD Ankara Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında Dilek Yılmaz, komisyon adına açıklama yaptı.

'ERKEK DEVLETİN YASALARI TACİZİ MEŞRULAŞTIRIYOR'
Kadınların sosyal medya üzerinden başlattığı erkeklerin tacizlerine ilişkin ifşalarına her gün yenilerinin eklendiğine dikkat çeken Yılmaz, erkeklerin iktidar kurduğu alanların birer birer sarsıldığını ifade etti. Tacizin çoğu zaman kanıtı olmayan bir suç olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Erkekler bunu bilerek kolaylıkla reddediyor, kadınlar kanıt gösteremedikleri için yargıya gidemiyor, yargıya başvuranlar da sonuç alamıyor. Çoğu kez kadınlar yaşananı taciz olarak tanımlayabilmekte bile zorlanıyor. Toplumsal ahlaki yargılar yüzünden taciz mağdurları konuşamıyor, cinsel şiddet gizli kalıyor, erkek devletin yasaları ve eril dili tacizi meşrulaştırıyor, erkekler de gücünü buradan alıyor" diye konuştu.

'TACİZİN TEK SUÇLUSU TACİZCİ'
Yılmaz, ifşada bulunan kadınlara, "polise niye gitmedin", "daha önce niye söylemedin?" şeklindeki suçlayıcı yaklaşımların cinsel şiddeti meşrulaştırdığının altını çizdi, "Bu ülkede taciz edildiklerinde de, öldürüldüklerinde de, özsavunma yaptıklarında da, konuştuklarında da, sustuklarında da kadınlar ve LGBTİ+'lar suçlanıyor. Bir kez daha yineliyoruz; tacizin tek suçlusu tacizci, olağanlaşmasının sorumlusu ise 'erkekliği' öne çıkartan, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini üreten, ataerki üzerine kurulu devlet aygıtı ve onun ürettiği eril yasalardır. Bugün kadınların cesaretle konuşabilmelerini sağlayan ise, kadın mücadelesinin ilmek ilmek ördüğü dayanışmadır. Cinsel şiddete dair ifşa, cezasızlık karşısında başvurulan meşru bir yöntemdir" dedi.

'SESİMİZLE SESİNİZİ ÇOĞALTIYORUZ'
Son ifşalarda muhalif kesimlerden çok sayıda erkeğin adının da geçiyor olmasına değinen Yılmaz, tüm kurum ve kişilerin, dönüşümü önce kendilerinden başlatmaları gerektiğine dikkat çekti. Yılmaz kadınların sesini duyurmak için her ayağa kalkışında tüm kadınlar için ayağa kalkmış olduğunu belirterek, "Ve bugün sosyal medyada, sokakta, iş kollarında, kurumlarda, hapishanelerde kadınların, LGBTİ+'ların yükselttiği her ses, bizim de sesimizdir. Sesleriyle çoğalıyoruz, sesimizle seslerini çoğaltıyoruz" diye konuştu.

Kadınların ifşa hareketinin toplumsal dönüşüme olanaklar yarattığına işaret eden Dilek Yılmaz, şu talepleri sıraladı:

"Tacizin 'ama'sız suç kabul edilmesi,

Eğitim sisteminden başlayarak, eşitlikçi bir toplumsal dönüşümün olanaklarını yaratacak adımların atılması,

6284 sayılı kanunun ve İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması koşulsuz sağlanmalıdır."