20 Eylül 2024 Cuma

İHD 33 düş yolcusunu andı

Suruç katliamının 9. yılında açıklama yapan İHD Genel Merkezi, "Suruç'ta ölen gençler kamuoyunda bilindiği gibi Rojava'ya oyuncak götürmek isteyen gençlerdi evet ama onların amacı sadece çocuklara oyuncak götürmek değildi; onlar bütün dünya için, insanlık için, büyük bir tehlike arz eden bir yapıya karşı verilen bir devrimci mücadeleyi de selamlamak için, oraya gidiyorlardı" dedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, Suruç katliamının 9. yılında açıklama yaptı. Katledilen 33 düş yolcusunun anıldığı açıklamada, "Böylesine büyük bir katliamı, tek bir kişinin ya da birkaç kişinin bir araya gelerek kararlaştırması ve gerçekleştirmesi mümkün değil. Hele ki böylesine güçlü güvenlik önlemlerinin olduğunu bildiğimiz bir bölgede. İnsan hakları savunucuları olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin Suriye politikasının yanlışlığını her aşamada dile getirdik ve getirmeye de devam etmekteyiz. O nedenle Suruç saldırısının Türkiye'nin çok yanlış bulduğumuz Suriye politikalarıyla da bağlantılı olduğu gerçeğini hiçbir zaman unutmamak gerekiyor" denildi. 

Ankara katliamı davasından tutuklu Yakup Şahin'e verilen hapis cezasıyla katliamın gerçek sorumlularının korunmak istendiği kaydedilen açıklamada, "Örneğin bu davada dönemin başbakanı olan ve bu konuda bildikleri olduğunu söyleyen Ahmet Davutoğlu'nun dinlenmesi, mahkeme tarafından tüm taleplere rağmen sürekli reddedildi. Bu dava maalesef ki insan hakları savunucuları açısından sonuçsuz kaldı. Mahkeme tarafından verilen karar, acılı ailelerin hiçbirini tatmin etmedi. Suruç'ta ölen gençler kamuoyunda bilindiği gibi Rojava'ya oyuncak götürmek isteyen gençlerdi evet ama onların amacı sadece çocuklara oyuncak götürmek değildi; onlar bütün dünya için, insanlık için, büyük bir tehlike arz eden bir yapıya karşı verilen bir devrimci mücadeleyi de selamlamak için, oraya gidiyorlardı. Hepsi, çok değerli insanlardı ve insan hakları savunucuları olarak katliamın 9. yılında, Suruç'ta yaşamını yitiren insanlarımızın acısını bir kez daha yaşıyor, aileleriyle paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı.