20 Eylül 2024 Cuma

İGİF: İltica hakkı kısıtlanamaz

İGİF, İsviçre'nin iltica hakkını kısıtlamaya dönük politikalarına karşı yazılı açıklama yaparak "Afrika kıtasında yaşanan trajedide sorumluluğu olan Avrupa devletleri ve İsviçre'nin iltica ve yaşam hakkını hiçe sayarak insanları sınır dışı etmeleri kabul edilemez" dedi.
Avrupa'da demokratik bir hak olan iltica hakkının kısıtlanmasına yönelik çalışmalar ile ilgili İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu (İGİF) yazılı açıklama yaptı.
 
Açıklamada, İsviçre Federal Hükümeti'nin 90'lı yıllarda iç savaş, ekonomik sorunlar ve zorunlu askerlik gibi nedenlerle iltica etmek zorunda kalan ve çeyrek asırdır Eritre'de yaşan insanları ülkelerine geri gönderme kararını; yeni bir göç ve psikolojik travma anlamına geleceği söylendi.
 
İsviçre hükümeti'nin Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Bürosu (OCHA), Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi (CICR) tarafından yapılan uyarı ve açıklamaları dikkate almadığı ifade edilirken Eritre'nin güneydoğusundaki Oromo ve Somali'den ayrılmak zorunda kalan 800 bini aşkın kişinin barınma sorunu nedeniyle salgın hastalık tehdidi ile karşı karşıya olduğu belirtildi.
 
Açıklamanın devamında şöyle denildi: "Kendi ekonomik ve siyasi çıkarlarını öne çıkararak, silah satışını hızlandırarak Afrika kıtasında yaşanan trajedide sorumluluğu olan Avrupa devletleri ve İsviçre'nin iltica ve yaşam hakkını hiçe sayarak insanları sınır dışı etmeleri kabul edilemez. İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu olarak İsviçre Federal Hükümeti'nin insanları sınır dışı etmeyi durdurmasını, kararın kaldırılmasını ve temel insan hakkı olan iltica hakkının kısıtlamasız uygulanmasını istiyoruz."