3 Ekim 2024 Perşembe

İdil'de kayyumun yıldönümünde protesto

İdil Belediyesi'ne kayyum atanmasının yıldönümü HDP İdil İlçe Örgütü tarafından protesto edildi.

HDP'li İdil Belediyesi'ne 13 Kasım 2019'da kayyum atanması yıldönümünde protesto edildi. HDP İdil İlçe binası önünde yapılan açıklamada, HDP Şırnak milletvekilleri Hasan Özgüneş, Nuran İmir ile birlikte belediye meclis üyeleri de yer aldı.

"Kayyum seçmen iradesine darbedir" pankartı açılan eylemde açıklamayı İdil Belediyesi Meclis üyesi Medya Hezar yaptı. Belediyenin içerisinde geçirdikleri her günün kayyum tahribatlarının, talanlarının ve rant odaklı yolsuzlukların görülmesine vesile olduğunu söyleyen Hezar, kayyum eliyle yaratılan tahribata dair şunları dile getirdi: "Belediye bütçelerinin tamamı aktarılsa bile onlarca yıl boyunca karşılanamayacak düzeyde borçlar bırakıldı. Belediyenin borçlarını kendimiz için bir bahane olarak görmeyip, halkımız için hizmet üretebilme arayışına girdik. Belediye bütçesi için kaynak yaratma çabalarımız, başta İller Bankası olmak üzere devlet kurum ve kuruluşları tarafından engellendi. Devletin tüm kurumlarının kapıları HDP'li belediyelere kapalı hale getirildi. Kayyum atanmadan önce de belediyeleri işlevsizleştirme ve etkisizleştirme politikası uygulanmak isteniyordu."

'HALKIN İRADESİ İKİ DEFA GASP EDİLMİŞTİR'
Hezar, toplumcu belediyecilik paradigmalarının kendilerine yüklediği görev bilinciyle yaratılan engellere rağmen çalışmalarını ve projelerini hayata geçirmek için azami bir uğraş içerisinde olduklarını da ifade etti.

Hezar, "Bunun sonucunda da halkımız ile bir araya gelerek şeffaf belediyecilik anlayışı ile hareket ettik. İşte tam olarak bu yüzden, kapalı kapılar ardında ve halktan uzak siyaset yürütenler, belediyelerimizi kendilerine hedef olarak seçmişlerdir. Bunun sonucunda da İdil halkımızın iradesi geçen sene bir kez daha devlet eliyle gasp edilmiştir" diye konuştu.

'DEMOKRASİYİ, HUKUKU VE HALKIN İRADESİNİ TANIMAMAKTIR'
HDP Milletvekili Hasan Özgüneş ise yaptığı konuşmasında kayyumun Kürtler ve Türkiye halklarının iradesine, kadının iradesine,  demokrasiye ve hukuka yönelik bir darbe olduğunu vurguladı.

Özgüneş, "Demokratik bir seçim yaptığınızı iddia ediyorsunuz. Herkes hukuk çerçevesinde başvurusunu yapıyor ve halkın iradesi ile seçiliyor. Seçilir seçilmez gizli bir talimatla bu seçilmişleri görevden alıyorsunuz. Daha seçilmişlik belgelerini almadan Diyarbakır, Van ve Mardin belediye eşbaşkanlarının görevden alınması talimatı verilmiştir. Bu talimat uygulanmış ve 60'a yakın belediyemize kayyım atanmıştır. Bu ne anlama geliyor; 'ben demokrasiyi, hukuku ve halkın iradesini tanımıyorum' demektir. Tabi ki bu sadece halkların iradesini tanımama değildir, aynı zamanda kadına yaklaşımın da göstergesidir" diye konuştu.