3 Ekim 2024 Perşembe

İçişleri Bakanlığı'nın bütçe görüşmelerinde gerginlik çıktı

İçişleri Bakanlığı'nın bütçe görüşmeleri sırasında konuşma yapan HDP Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, "hak ihlalleri bakanlığı" diyerek, devlet katliamlarını hatırlattı. Taşdemir'in konuşmasına AKP'lilerin tahammül edememesi üzerine gerginlik çıktı. 

Meclis Genel Kurulu'nda devam eden bütçe görüşmelerinin bugünkü oturumunda içişleri, sağlık ile çevre ve şehircilik bakınlıklarının bütçeleri görüşüldü. Özellikle İçişleri Bakanlığı'nın bütçesi görüşmelerinde genel kurulda gerginlik yaşandı.

İçişleri Bakanlığı bütçesinin görüşmeleri sırasında konuşan HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, antidemokratik uygulamalara dikkat çekti, cezasızlığın rutin bir hal aldığını ifade etti.

İçişleri Bakanlığı'nın antidemokratik uygulamalarının sürekli tartışıldığını kaydeden Taşdemir, bakanlığın "hak ihlalleri bakanlığı" olarak tanımladı. Taşdemir, "Bu iktidar döneminde sonsuz ve denetimsiz yetkilerle donatılmış bir kolluk ile karşı karşıyayız. Çeşit çeşit suçlar işliyor, yargısız infaz yapıyor ama herkes sus pus. Geleneksel politika ise koruma, kollama ve cezasız bırakma. Bu ülkemizde rutin bir hal almaya başladı" dedi.

KEMAL KURKUT, ROJBİN ÇETİN, VEDET EKİNCİ, ŞERALİ DERELİ...
Cezasızlık politikasının en son Diyarbakır'da 2017 Newroz'unda polislerce katledilen Kemal Kurkut dosyasında uygulandığını hatırlatan Taşdemir, kürsüden Kurkut'un vurulduğu anın fotoğrafını gösterdi.

Taşdemir, şunları söyledi: "Kemal Kurkut, Newroz'da kameralar önünde katledildi. Tarafsız ve bağımsız yargımız delil bulamadığı için bu fotoğrafı delil olarak görmediği için Kemal Kurkut'u öldüren polise beraat verdi. Merak etmeyin birini yargıladı, yargıladığı kişi ise bu fotoğrafı çeken gazeteci oldu. Eğer Kemal Kurkut'u öldüren polis cezalandırılmış olsaydı yine Hakkari'de Şerali Dereli, Özcan Onay, Vedat Ekinci bu kadar rahat vurulmayacaktı. Eğer o polis yargılansaydı Rojbin Çetin evinde köpekli işkenceye uğramayacaktı. Sadece yılın ilk 11 ayında polisin dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle 12 kişi yaşamını yitirdi."

'BU İLLEGAL GÜÇLER KİM, KİMDEN EMİR ALIYOR?'
AKP'nin toplumda ciddi bir kutuplaşma yarattığını söyleyen Taşdemir, "Yurttaşları, vatanseverler ve teröristler olarak ikiye bölmüş durumda. AKP iktidarına karşı çıkan herkes ya terörist ya da bölücüdür. Siyasetçiler, gazeteciler herkes yargı eliyle tutuklatılıyor. Sistematik bir şekilde partimize saldırılıyor. 4 bine yakın arkadaşımız tutuklandı. Kobanê eylemleri bahane edilerek partimize yönelik bir kumpas davası açıldı. Resmen partimizden IŞİD'in intikamı alınmak isteniyor. Gençlik meclis üyelerimiz sokak ortasında kaçırılıyor, tehdit ediliyor. Bu illegal güçler kimdir? Kimden emir alıyor?" şeklinde konuştu.

Taşdemir, son olarak "Kendi halkını iç güvenlik sorunu gibi gören ve insan haklarını çiğneyen bu bakanlığın bütçesine onay vermiyoruz" dedi.

Taşdemir'in bu sözleri üzerine AKP'li milletvekilleri yerlerinden kalktı, gerginlik yaşandı. Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, araya girerek tansiyonu düşürmeye çalıştı ancak tartışma devam etti.  HDP ve AKP milletvekilleri arasında sözlü tartışma büyüdüğü için oturuma ara verildi.