3 Ekim 2024 Perşembe

İçişleri Bakanı Soylu hakkında suç duyurusu

TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmeleri sırasında HDP'lilere hakaret ve tehditlerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında suç duyurusu yapıldı.

TBMM Genel Kurulu'nda, bütçe görüşmelerinin Cumartesi günü yapılan oturumunda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kendisini protesto eden HDP milletvekillerinin hedef alarak "haysiyetsizler" ve "sesinizi keseceğiz" şeklinde hakaret ve tehditlerde bulunmuştu. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) personeli olan Nuri Başkapan, bu sözleri nedeniyle Soylu'nun, "Milletin bir bölümünü alenen aşağılayarak ağır hakaret ve ağır tehdit", "Milletin bir bölümünü diğer bölümüne karşı alenen tahrik ve bölücülük" ve "Anayasal kişi ve kurumlara yönelik ağır hakaret ve tehdit" suçlarını işlediğini belirterek, suç duyurusunda bulundu. 

Başvuruda Soylu'nun, "milletvekiline hakaret ve tehdit, millete hakaret ve tehdittir. Söz konusu bu şahıs millette 'haysiyetsizler' diyerek hakaret etmiş ve 'sesinizi keseceğiz' diyerek milleti tehdit etmiştir" denilerek, soruşturma başlatılması istendi.

Artı Gerçek'e konuşan İBB Ağaç ve Peyzaj A.Ş personeli Başkapan, "Meclis kürsüsünden vekillere, seçilmişlere hakaret etmesi bana göre bir suçtur. Ben de vatandaş olarak sorumluluğumu yerine getirip suç duyurusunda bulundum. Gerisi savcıların bileceği bir şey" dedi.

NE OLMUŞTU?
Cumartesi günü Meclis Genel Kurulu'nda bütçe görüşmeleri sırasında, ilk olarak HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik'in konuşması sırasında "Nazi kamplarına dönüşen cezaevlerinde insanlar yaşamalarını yitirdi ama siz seyrettiniz. Bakın, plastik sandalyede bir insan cezaevinde resmen ölüme mahkum edildi" dedi, tahammül edemeyen Soylu, "FETÖ eline verdi onu senin, FETÖ. FETÖ'yle işbirlikçisiniz, işbirlikçi" sözleriyle, her zaman olduğu gibi konuyu yine Gülen Cemaatine bağlamaya çalıştı.

Eksik, konuşmasının devamında salgınla ilgili hazırlanan spotlar arasında Kürtçenin olmamasına dikkat çekip hükümeti eleştirince Soylu, "Kürt düşmanı sizsiniz, ayrımcılar ve terbiyesiz" diyerek, hakaretler tahammülsüzlüğünü sürdürdü. 

Günün ilerleyen saatlerinde kürsüye çıkan Soylu, HDP'den gelen eleştirilere tehdit ve hakaretlerle yanıt verdi. Devletin katlettiği ve işkence yaptığı kişilerin fotoğraflarını taşıyan HDP'lileri hedef alan Soylu, iftira da attı.

"Teröriste, terörist diyoruz; destekçisine de terörist diyoruz" diyerek, HDP'yi de, oy veren milyonları da hedef aldı.