3 Ekim 2024 Perşembe

ICBC'den Kenya'daki termik santrale finans yok ama Adana Hunutlu'dakine var

Kenya'da kurulması planlanan ve Doğu Afrika'nın en büyük termik santrali olma özelliğini taşıyan proje Lamu'yu Kurtar kampanyası kapsamında durduruldu. Finansör ICBC'nin, projenin yaratacağı çevresel ve sosyal riskler nedeniyle finansı geri çekmeye karar verdiği öğrenildi.

Çin Sanayi ve Ticaret Bankası (ICBC), oluşan tepkiler sonucu Kenya'daki kömürlü termik santral projesinden çekilmeye karar verdi. Ancak ICBC'nin Adana Hunutlu'daki termik santral projesi ise sürüyor.

Kenya'da kömür karşıtı demokratik kitle örgütlerinden oluşan Save Lamu (Lamu'yu Kurtar), yaptığı açıklamaya göre ICBC'nin Kenya'nın Lamu kentinde yapılması planlanan Doğu Afrika'nın en büyük termik santrali olacak projesinden çekileceğini duyurdu. Projenin yaratacağı çevresel ve sosyal riskler nedeniyle bankanın finansmanı geri çekmeye karar verdiği belirtildi.

KENYA'DAKİ İLK KÖMÜR SANTRALİ OLACAKTI
1.050 MW'lık Lamu Kömür Santrali'nin Doğu Afrika'daki en büyük ve Kenya'daki ilk kömür santrali olması bekleniyordu. Kömür santrali için hazırlanan proje belgelerine göre, ICBC projeye 1,2 milyar ABD Doları aktaracaktı. Daha önce ICBC'ye projenin çevresel tahribat ve sosyal etkilerini gösteren çeşitli dilekçe ve şikayetlerde bulunan Save Lamu'nun açıklamasına göre, ICBC'deki güvenilir bir kaynak artık bankanın bu yatırımı yapmayacağını iletti.

HUNUTLU'YA İTİRAZLAR DİKKATE ALINMIYOR
Bu gelişme akıllara yine ICBC'nin desteğiyle yapılmak istenen Adana'daki Hunutlu Termik Santrali projesini getirdi. Aynı şekilde çevresel ve sosyal tahribata sebep olacağı raporlarla ortaya konan kömür santrali projesine karşı demokratik kitle örgütleri ve meslek odalarının birçok itirazı bulunuyor. #AdanayaTemizHava kampanyası altında bir araya gelen kuruluşlar, bugüne kadar 50 binin üzerinde imza topladı. Koruma altındaki bir kaplumbağa yuvalama kumsalına kurulan santralin neden olacağı ekolojik yıkıma karşı çıkan yaşam hakkı savunucuları aynı zamanda, santralin faaliyette olacağı süre boyunca iki bin kişinin de erken ölümüne neden olacağını raporlarla ortaya koymuştu.

'KÖMÜR SANTRALI ÇİN'İN FİNANS POLİTİKALARINA AYKIRI'
#AdanayaTemizHava kampanyasının yürütücülerinden Doğu Akdeniz Çevre Platformu sözcüsü Dr. Sadun Bölükbaşı, "Yıllardır süren Save Lamu kampanyasının başarıya ulaşmasından ve ICBC yetkililerinin nihayet bu kömür yatırımından vazgeçmesinden mutluluk duyuyoruz. ICBC'den aynı hassasiyeti Adana'da da göstermesini istiyoruz ve kendilerine bir mektup daha gönderip Hunutlu santraline yönelik tutumlarını sorduk. Santralin Adana'da sebep olacağı ekolojik ve sosyal yıkımı birçok bilimsel çalışmayla ortaya koyduk, yatırımcı bankalara ve işletme sahibine defalarca bu konuları açıklayan detaylı mektuplar gönderdik. Santral, Türkiye'deki mevzuata, uluslararası sözleşmelere ve özellikle de yakın zamanda karbon nötr olmayı hedeflediğini açıklayan Çin'in yeşil finans politikalarına aykırı" dedi.

HUNUTLU PROJESİ HAKKINDA
İnşaatı devam edenin projenin finansmanı Çin'in Türkiye'deki en büyük doğrudan yatırımı durumunda ve proje finansmanı, China Development Bank, Bank of China ve ICBC tarafından Kuşak ve Yol Girişimi altında sağlanıyor.

660 MW'lik iki üniteden oluşan 1320 MW kapasiteli Hunutlu Kömürlü Termik Santral projesi şayet tamamlanırsa, şu sorunlar ortaya çıkacak:

Her yıl 2,8 milyon ton kömür ithal edilecek.
 Sugözü Sahili'nde bulunan ve faaliyetine devam eden Sugözü İthal Kömürlü Termik Santrali'nin sadece 1,8 km doğusuna ikinci bir kömürlü termik santral yapılmış olacak. Böylece Adana'nın kuzeyinde yer alan Tufanbeyli Kömürlü Termik Santrali'yle ve diğer kirleticilerle birlikte, Adana'nın hava kalitesi ciddi şekilde etkilenecek. 
Projeye sırasıyla 1,5 km, 2,6 km ve 2,8 km uzaklıkta bulunan Sugözü Köyü, Herekli Mahallesi ve Demirtaş Köyü doğrudan etkilenecek.