24 Kasım 2024 Pazar

Hüseyin Demircioğlu mezarı başında anıldı

1996 ölüm orucu direnişinde ölümsüzleşen komünist önder Hüseyin Demircioğlu, Karacaahmet Mezarlığında bulunan mezarı başında anıldı.

"Eskişehir tabutluğu" olarak adlandırılan Eskişehir Özel Tip Hapishanesinin kapatılması, "tabutluk genelgelerinin" iptali, tutsaklara ve yakınlarına dönük saldırıların son bulması için başlatılan 1996 ölüm orucu direnişinde ölümsüzleşen komünist önder Hüseyin Demircioğlu, ölümsüzlüğünün 28. yıldönümünde Karacaahmet Mezarlığında bulunan mezarı başında anıldı.

Anma, Demircioğlu şahsında devrim ve sosyalizm şehitleri anısına saygı duruşuyla başladı.

Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu (ÖTSP) adına yapılan konuşmada, 1996 ölüm orucu direnişine giden süreçte işçi ve emekçilere dönük yoksullaştırma saldırılarının alabildiğine yoğun olduğu kaydedildi. İktidarın toplumu teslim almanın ilk yolu olarak hapishaneleri hedef aldığı belirtilen konuşmada, "Bu süreç içerisinde tutuklanan sosyalistler Eskişehir tabutluğu olarak adlandırılan, bugünkü F tipi hapishanelere doldurulmak istenmişti. O gün hapishane koşullarında, o mücadelenin en önünde Eskişehir tabutluğunu kapatma mücadelesi verdiler ve bunu başarıyla sonlandırdılar" denildi.

'HEM BİR ÖNDER, HEM BİR ÖĞRETMEN'
Hüseyin Demircioğlu'nun Kürt, yoksul ve Alevi bir aileden geldiği kaydedilen konuşmada, Demircioğlu'nun doğup büyüdüğü Bingöl'de çok güçlü bir iz bıraktığı ifade edildi. "Hüseyin Demircioğlu hem bir önder, hem bir öğretmendi" denilen konuşmada, Demircioğlu'nun yaşamı ve pratiğinin güncelliğini koruduğuna işaret edilerek, ondan öğrenmek gerektiği kaydedildi.

Konuşma, "Demircioğlu şahsında süresiz açlık grevi ve ölüm orucu direnişçilerini selamlıyoruz. Devrim ve sosyalizm mücadelesini başarıya ulaştırana dek mücadelemizi sürdüreceğiz" denildi.

Mezara, 1996 ölüm orucu direnişinde ölümsüzleşen 12 devrimciyi temsilen 12 kızıl karanfil bırakıldı.

Anmanın ardından Sabahat Karataş'ın mezarı da ziyaret edilerek karanfil bırakıldı.