3 Ekim 2024 Perşembe

HSK, Osman Kavala davası hakimlerinin listesini istedi

HSK, Gezi davasından 3 yıldır tutuklu bulunan Osman Kavala hakkında tutuklama kararı veren ve tahliye taleplerini reddeden tüm hakimlerin listesini istedi.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), İstanbul Adalet Komisyonu'na 'acele' kodlu bir yazı yazarak Osman Kavala'yı tutuklayan ve Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararına rağmen tahliye etmeyen hakimlerin listesini istedi.

İstanbul Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı'na yazılan 11 Kasım tarihli yazıda, Kavala hakkındaki kararlarda imzası bulunan hakimlerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarına uygun davranıp davranmadıklarının incelenmesi talep edildi.

Yazıda şu ifadeler yer aldı: "Yukarıda anılan ilke kararı uyarınca İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2019/74 Esas sayılı dosyasında taraf olan Mehmet Osman Kavala'nın tutuklanmasına yönelik, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin 01.11.2017 tarihli tutuklama kararı, bu tutuklama kararına karşı yapılan itirazı değerlendiren İstanbul 2. Sulh Ceza Hâkimliği'nin 13.11.2017 tarihli karar, soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki başvurusunun tutukluluk halinin devamına ilişkin tüm kararlar (re'sen ya da talep üzerine değerlendirilen) ve bu kararlara karşı yapılan itirazların değerlendirilmesine ilişkin kararlar, iddianame, duruşma zabıtlarının hazırlanarak UYAP üzerinden Genel Sekreterliğimize gönderilmesi hususunda, gereğini rica ederim."

Osman Kavala davasındaki kararlarda imzası bulunan hakimlerle ilgili yazı talebini Twitter hesabından paylaşan Avukat Aslı Kazan, "HSK'nın isim listesini istemesinin gerekçesi, 15.01.2020 tarih ve 31009 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan hakim ve savcıların meslekte yükselmelerinde AYM ve AİHM'in ihlal kararına sebebiyet verip vermediklerinin göz önüne alınacağına ilişkin düzenleme. Osman Kavala haksız tutuklandı. HSK, tutuklayan hakimlerin yükselmesinde bu haksız tutukluluğu göz önüne alacak. Peki, Osman Kavala neden hala tutuklu?" diye sordu.

Kavala kararında imzası bulunan hakimlerle ilgili inceleme talebinin, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifasından birkaç gün sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, AKP Meclis Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada dile getirdiği, 'yeni dönem' ve bunun hukuk alanında düzenlemeler içermesi gerektiği şeklindeki sözlerinin ardından gelmesi dikkat çekti. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de dün yaptığı açıklamada, yargının kararlarını hukuka göre vermesi gerektiğini söylemiş, AYM kararlarına uyulmasını istemişti.

KAVALA'NIN YARGILAMA SÜRECİNDE NELER YAŞANDI?
Osman Kavala, Gezi Parkı eylemlerine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında 1 Kasım 2017 tarihinde tutuklanmış, 2 yıl 4 ay tutuklu kaldıktan sonra 18 Şubat 2020 tarihinde beraat kararı verilerek tahliye edilmişti.

Kavala, tahliye işlemleri sürerken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müdahalesi ile cezaevinden çıkmasına dahi izin verilmeyerek, 15 Temmuz darbesine teşebbüs soruşturması başlatılarak, tekrar gözaltına alındı, "Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs" suçundan tutuklandı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Aralık 2019 tarihinde Osman Kavala'nın siyasi nedenlerle tutuklandığına hükmederek ihlalin ortadan kalkması için derhal tahliye edilmesi çağrısı yaptı. Ancak yetkili mahkeme AİHM kararına uymadı.