3 Ekim 2024 Perşembe

'Hrant'sız geçen 15 yılda kaybettiklerimizde ısrarcıyız'

Hrant Dink'in katledilişinin 15. yıldönümünde, HDP İstanbul Milletvekilleri Dilşat Canbaz Kaya ve Musa Piroğlu'yla geçtiğimiz 15 yılda neleri yitirdiğimizi ve Hrant'ın toplumsal hafızamızda nereye denk düştüğünü konuştuk.

Hrant Dink'in katledilmesinden bu yana 15 yıl geçti. Geçen 15 yılda, Hrant'ın işaret etmekte ve mücadelesini vermekte ısrar ettiği Türkiye'nin demokrasi sorunu, hiç olmadığı kadar derinleşti. HDP İstanbul Milletvekilleri Dilşat Canbaz Kaya ve Musa Piroğlu'yla bugün Hrant Dink'in vurulduğu yer olan Sebat Apartmanı önündeki anmada, geçtiğimiz 15 yılda neleri kaybettiğimizi ve Hrant Dink'in bu ülke halkları için neyi ifade ettiğini konuştuk. Canbaz, geçen yılların ardından hala burada bu kitlesel görüntüyle karşılaşmanın bize umut olması gerektiğini ifade ederken, Piroğlu, Hrant'ın katilleriyle hesaplaşmanın bu ülkenin kendi geçmişiyle yüzleşmesi anlamına geldiğini vurguladı.

CANBAZ: GEÇEN 15 YILDA KAYBETTİKLERİMİZDE ISRARCIYIZ
HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya, Hrant Dink'in katledilmesinden bu yana geçen 15 yılda demokrasinin, adaletin, özgürlüğün ve barışın kaybedildiğini ama hala bunda ısrar ettiklerini dile getirdi. Aslında kendilerinin kaybetmediğini, Hrant'ın katillerini aklayanlar ve yargılamayanlar tarafından bunun dayatıldığını ifade eden Canbaz, Hrant'tan sonra 15 yılda pek çok şeyin değiştiğini belirtti. Hrant'ın düştüğü günü çok iyi hatırladığını ve kendisi derinden etkilediğini söyleyen Canbaz, bugün burada kar altında, Hrant'ı anıyorken ki bu görüntünün, bu kalabalığın herkes açısından çok kıymetli olduğunu vurguladı. O dönemden bu döneme bakıldığında 15 yılda hukuksuzluğun her alanda olduğuna işaret eden Canbaz, kadınların, işçilerin, gençlerin ve tüm toplumsal kesimlerin bu hukuksuzlukla karşı karşıya olduğuna ve buna karşı mücadele etmek gerektiğine dikkat çekti.

Dink'in "Ben 3 dil biliyorum: Ermenice, Kürtçe ve Türkçe. Benim içimde bu 3 dil hiç kavga etmiyorlar. Barış içinde yaşıyorlar" sözlerini anımsatan Canbaz, tüm dünya ve Türkiye halklarına bu görüntünün örnek olması gerektiğini vurguladı. "Hrant'ın sözleri hala bu sokaklarda inliyorsa, dün 5 yaşında bugün 20 yaşındaki gençlerle bu sözler inliyorsa, bu kadar adaletsizliğe, bu kadar demokrasinin olmayışına, daralmış ve sıkışmışlığa rağmen, faşizmin bizi sarmaladığı yerde bunlar bize umut olmalı" diyen Canbaz, bu topraklara tekrar adaletin, barışın ve özgürlüğün geleceğine olan inançlarıyla bugün burada hep beraber olduklarını kaydetti.

PİROĞLU: BU ADALET KAVGASININ PEŞİNDEYİZ
HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Hrant'ın katledilmesinden 15 yıl sonra, onu anmak için geldiğini ve bu 15 yılın ülkenin geldiği yeri göstermesi bakımından oldukça önemli olduğunu söyledi. Hrant'ın katillerinin bugün karşımıza Deniz Poyraz'ın katili olarak, HDP Bahçelievler ilçe binasını basanlar olarak çıktığını kaydeden Piroğlu, Hrant'ın katilleriyle hesaplaşamamanın faturasını ise Suruç ve Ankara katliamlarıyla ödediğimizi ve bugün de ağır bedellerle ödemeye devam ettiğimizi vurguladı.

Hrant'ın katledilmesinin neye yol açtığını bugün bu "cehennemi" coğrafyada fazlasıyla görmeye başladığımızı söyleyen Piroğlu, "Ve bir kere daha bu ülkenin, toprağı kanla yoğrulmuş bu coğrafyanın kardeşliğe ve barışa ne kadar hasret kaldığını görmüş olduk" dedi.

Katillerle hesaplaşmanın, Hrant'ın katillerini açığa çıkarmanın bu ülke halklarının kendi tarihiyle yüzleşmesi anlamına geldiğine dikkat çeken Piroğlu, bu yüzleşme anından itibaren de bu zihniyetle mücadele edileceğine, halka karşı işlenmiş suçlarla hesaplaşılacağına ve bu ülke halklarının geleceğini güvenle kuracağına işaret etti. Bu kavganın peşinde olduklarını söyleyen Piroğlu, adalet kavgasının daha adil bir dünya kurma arayışı olduğunu, bunu kuracaklarını ve katilleri açığa çıkaracaklarını dile getirdi.