3 Ekim 2024 Perşembe

Hrant'sız 15 yıl: Sesi kulağımızda

Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, katledilişinin 15. yıldönümünde vurulduğu yerde anıldı. Kitlesel geçen anmada konuşan Rakel Dink, geçen 15 yılın ardından Hrant'ın sözlerine kulak vermenin hiç olmadığı kadar önemli olduğunu vurguladı.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 15 yıl önce bugün saat 15.06'da Halaskargazi caddesindeki eski Agos bürosunun önünde katledildi. 15 yıldır olduğu gibi bu yıl da, büronun bulunduğu Sebat Apartmanı önünde Hrant için anma töreni düzenlendi. Sebat Apartmanı'na "Büyülü sözlerinden, keskin bakışından, barış inadından ve kocaman gülüşünden uzak 15 yıl geçti Ahparig. Ama hafızanın hükmü geniş. Senin sözünün arkasındayız. Cesaretini kalbimize yazdık. Gülüşünü yüzümüze kazıdık. Bil ki, her eksik yılda daha da çoğalıyoruz Ahparig" sözlerinin de yazılı olduğu "15 eksik yıl" pankartı asıldı. Anma boyunca, "Hrant için, adalet için", "Öldür diyenler yargılansın", "Katilleri koruyan cinayete ortaktır", "Biz bitti demeden bu dava bitmez", "Hepimiz Hrant'ız, hepimiz Ermeni'yiz" sloganları atıldı.

Geçen sene pandemi sebebiyle yapılamayan anma bu sene kitlesel gerçekleşti. Anmaya katılanların önemli bir çoğunluğunu gençler oluşturdu. 

Anmaya, Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, çocukları Arat Dink, Delal Dink, Sera Dink, kardeşi Yervant Dink, HDP Milletvekilleri Garo Paylan, Hüda Kaya, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Musa Piroğlu, Dilşat Cambaz Kaya, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

AYDIN: 'HRANT DİNK ORTAK BİR GELECEK İÇİN UMUTTU'
Anmada söz alan Hrant'ın arkadaşlarından Bülent Aydın, "Bu meydan bu ülkenin vicdan, adalet mücadelesinin ve ağrısının dile getirildiği yer" dedi. Aydın, Hrant Dink'in ortak bir gelecek için umut olduğuna işaret ederek, onu öldürenlerin bu umudu yok etmek istediklerini ama başaramadıklarını söyledi. Hrant'ın katledilmesinin 15. yılında Hrant'ın sözlerine kulak vermenin, kimi kaybettiğimizi anlamanın önemine dikkat çeken Aydın, "Hepimiz Hrant'ız, hepimiz Ermeni'yiz" diyerek sözlerini bitirdi.

YORULMAZ: 'O'NUN BIRAKTIĞI YERDEN MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Hrant'ın arkadaşlarından Bircan Yorulmaz, Sincan Hapishanesi'nde tutsak olduğu için 15 yıldır ilk defa törene katılamadı. Bircan Yorulmaz'ın hapishanesinden yolladığı mesajı Emel Kurma okudu.

Yorulmaz, "15 yıldır süren hakikat ve adalet mücadelemizde ilk defa sizlerle olamıyorum. Ama Hrant'ın Arkadaşları dünyanın bir çok yerinde ve birçok cezaevinde hakikat adalet arıyorlar. Ülkemizde demokrasi, barış, adalet ve basın özgürlüğü geriledi. Cezaevleri bunun için mücadele eden siyasetçilerle dolu. Ama bizler, Hrant'ın Arkadaşları olarak O'nun bıraktığı yerden özgürlük mücadelesi vermeye devam edeceğiz" dedi.

AFŞİN: 'BİR OLMAYI ANMALARDA ÖĞRENDİM'
Sonrasında söz alan Nazım Öztürk Afşin, Hrant Dink katledildiğinde 5 yaşında olduğunu belirtti ve "Herkes için 15 yıl uzundur, ama benim neredeyse tüm hayatım" dedi. Kendini iyi hissettiği nadir kalabalıklardan birinin 19 Ocak kalabalığı olduğunu belirten Afşin, bir olmayı anmalarda öğrendiğini söyledi.

Afşin sözlerine şöyle devam etti: "Ben aklım erdiğinden beri her 19 Ocak'ta bir söz verdim ve o sözü daima tutacağım: Unutmam, vazgeçmem!  Ben bu ülkenin geleceği için çok endişelenen, ama sözünü söylemekten hiç sakınmayan milyonlarca gençten sadece biriyim. "Buradayız, vazgeçmiyoruz Ahparig!" demek için, Hrant amcam için, adalet için, barış için, ayrımcılıktan uzak bir yaşamda, özgür, demokratik, adil ve barış içinde bir Türkiye hayalimiz için, kendim kendim mücadele etmeye devam edeceğim. Çok okuyacağım, çok dinleyeceğim, çok izleyeceğim, çok paylaşacağım. Çünkü hep aklımda Hrant amcamın son yazdıkları, çünkü içimde hep bir 'güvercin tedirginliği…'" 

DİNK: 'EVİMİZİ İNŞA EDECEĞİMİZ SAĞLAM KAYADIR GERÇEK'
Anmada son olarak Rakel Dink söz aldı. Dink, konuşurken gözyaşlarını tutamadı. Rakel Dink, aradan 15 yıl geçmesine rağmen Hrant'ın sesinin hala kulaklarımızda olduğunu söyledi.

15 yıl öncesinin çocuklarının büyüdüğünü ve geçmişin "kanlı mirası" olmasa bütün farklılıklarıyla başka bir geleceği inşa edebileceklerini söyleyen Rakel Dink, "Şu geçmişin kilidini açalım da özgür kalsın acı dolu ruhlar. Evimizi inşa edeceğimiz sağlam kayadır gerçek. Hakikat sağlam kayadır" dedi.

Dink, sözlerine "Gelecek korkuları ve hayalleriyle, büyüklerinin acı dolu mirası arasında sıkışıyor çocuklar. Ya kendilerine ya başkalarına zarar veriyorlar. Oysa bir araya gelip su gibi aksalar karşılarında hiçbir şey duramaz. Bu dünya ne zorbalar, ne zulümler gördü. Gün geldi hepsi yıkıldı. Devirler değişti. Ne sultanlar, ne padişahlar, ne krallar yıkıldı. Yine yıkılacaklar" diyerek devam etti.

'SESİN KULAĞIMIZDA, SÖZÜMÜZ SÖZ'
Önceden eşkıya denenlerin artık devlet olduğunu kaydeden Dink, "Kimsenin olmayana "benim" diyene inanmayın! Herkesin olana, "benim" diyene inanmayın" dedi.

Dink, iktidarın bu topraklarda yükselen her itiraza dış güçler dediğini ancak Gezi'de de insanları katledenlerin onlar olduğunu ifade etti. 

Hrant Dink katledildiğinde yükselen isyan ve itiraz sesinin susmadığını ve susmayacağını dile getiren Dink, işçilerin, kadınların, öğrencilerin, köylerin yine direnişte olduğunu söyledi ve bir gün yine birleşip sel olup akacaklarını vurguladı.

Rakel Dink, sözlerini "Sesin, kulağımızda. Sözümüz, söz" diyerek sonlandırdı.

Anmanın sonunda ise Cumartesi Anneleri'nin mücadelesi selamlandı, askerdeyken katledilen Sevag Balıkçı da anıldı.