3 Ekim 2024 Perşembe

Hrant Dink davasında mütalaa verildi

Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davada mütalaasını sunan savcı, 53 kişinin farklı suçlardan cezalandırılmasını isterken, 11 kişi hakkında beraat talep etti. Savcı ayrıca 12 kişinin de dosyasının ayrılmasını istedi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 76 sanığın yargılandığı davada Cumhuriyet Savcısı Muhammed İkbal Anar esas hakkındaki görüşünü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sundu. 50 sanığın cezalandırılmasını talep eden Cumhuriyet Savcısı Anar, sanıklardan 22'sinin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına, 28 sanığın da çeşitli hapis cezalarına çarptırılmasını talep etti. 11 sanığın beraatini isteyen savcılık, vefat eden bir sanık hakkındaki davanın ise düşürülmesini istedi. Davaya yarın devam edilecek.

Savcılığın esas hakkındaki görüşünde; Dink suikasti ile ilişkili olduğunu değerlendirdiği diğer 28 sanığın; silahlı terör örgütüne üye olma, kasten öldürme, ses ve görüntülerin kayda alınması, görevi kötüye kullanma, gizliliğin ihlali, suçu ve suçluyu övmek gibi suçlar nedeniyle ayrı ayrı hapis cezaları ile cezalandırılmalarını istedi. Bu sürede vefat eden sanık Şeref Ateş hakkındaki kamu davasının düşürülmesi istenirken, 11 sanık hakkında beraat talep edildi. Savcının eses hakkındaki görüşü yarın yapılacak duruşmada mahkeme tarafından değerlendirilecek. Sanık avukatlarının yeni görüş üzerinden savunma yapmasının ardından yargılamada karar aşamasına gelinecek.

Cumhuriyet Savcısı, Muhammed İkbal Anar, dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı olan Sabri Uzun için de düşük de olsa hapis cezası istedi. Uzun'un, Trabzon'un gizli F4 raporunun kendisine sunulmadığı ifadesini dikkate alarak, kendiliğinden bunu talep etmediği gerekçesiyle "görevini kötüye kullanmak" suçundan 3 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılmasın talep etti.

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 2007'de öldürülmesine ilişkin olarak kamu görevlilerinin yargılandığı dava İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 76 sanığın yargılandığı davada savcı, celse arasında 68 sayfalık mütalaasını açıkladı.

Mütalaada, dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü sanık Ali Fuat Yılmazer ve dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in "Tasarlayarak adam öldürmek" suçuna iştirak etmekten ağırlaştırılmış müebbet hapisleri talep edildi.

Aralarında Fethullah Gülen, Zekeriya Öz, Ekrem Dumanlı, Adem Yavuz Arslan'ın da bulunduğu 13 sanığın dosyasının ayrılması istendi.