2 Ekim 2024 Çarşamba

Hrant Dink davasında mahkeme MİT Bölge Başkanını dinlemekten vazgeçti

Hrant Dink davasında mahkeme, iki MİT görevlisinden sonra MİT İstanbul Bölge Başkanı Ahmet Köksoy'u da dinlenmekten vazgeçti. Dosya esasa dair mütalaanın hazırlanması için savcıya sunuldu.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin yeniden görülmeye başlanan davanın 110. duruşması Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Fox TV Haber Müdürü Ercan Gün, İstanbul Jandarma İstihbarat TİM Komutanı olarak görev yapan Yüzbaşı Muharrem Demirkale, Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve İstanbul İstihbarat Şube Müdürü  Ali Fuat Yılmazer tutuklu bulundukları cezaevlerinden SEGBİS aracılıyla katıldı.

2016'da başlayan ve 4'ü tutuklu 76 sanıklı kamu görevlilerinin yargılandığı davada mahkeme daha önceki ara kararlarının aksine iki MİT görevlisinden sonra MİT İstanbul Bölge Başkanı Ahmet Köksoy'un da dinlenmesinden vazgeçti.

Duruşma, 7 Temmuz'daki 107. duruşmada heyet değişikliğiyle bu mahkemeye getirilen Akın Gürlek'in başkanlığında saat 10.00'da başladı.

Mahkeme 9 Temmuz'da yapılan son duruşmada dönemin MİT İstanbul Bölge Başkanı Ahmet Köksoy'un tanık olarak dinlenilmesine ve bu konuda MİT yazı yazılmasına karar verirken bu konuda mahkemeye bir yanıt gelmediği görüldü.

Bunun üzerine mahkeme başkanı Akın Gürlek tutuklulardan başlayarak sanık ve avukatlarının taleplerini aldı.

Dink Ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, 2004'de Hrant Dink ile İstanbul Valiliği'nde görüşen MİT mensuplarının dinlenilmesine gerek olmadığı şeklindeki geçen duruşma alınan kararın geri alınmasını ve bu kişilerin dinlenilmesi talebini tekrarladı.

Hakan Bakırcıoğlu MİT'den Hrant Dink ile MİT mensuplarının 2004'de yaptığı görüşme konusundaki belge ve bilgilerin istenmesini talep etti.

Talepleri alan mahkeme heyeti, Ahmet Köksoy'un dinlenmesi kararından geri dönülmesine ve müdahil tarafın tüm taleplerin reddine karar verirken dosyanın esas hakkında mütalaa için savcılığa gönderilmesine hükmetti.

Davanın gelecek duruşması 24, 25 ve 26 Kasım 2020'de mütalaaya karşı savunmalarla devam edecek.