21 Eylül 2024 Cumartesi

Hol kampında DAİŞ çetesinin alıkoyduğu Êzidî kadın özgürleştirildi

İç Güvenlik Güçlerinin Hol kampında geçtiğimiz günlerde başlattığı hamle kapsamında gerçekleştirilen operasyonlarda Wefa Elî Ebas isimli Êzidî kadın özgürleştirildi. Wefa Elî Ebas, "Onlara göre iyi olmayan kadınların başını kesiyorlardı. Bunları duyduğum zaman bir gün gelip beni de götürüp başımı kesecekler diye çok korkuyordum" dedi.

DAİŞ çetesinin ailelerin kaldığı Hol kampında İç Güvenlik Güçleri, YPJ ve QSD'nin başlattığı operasyon devam ediyor. Başlatılan operasyonda 2 Eylül günü kampta DAİŞ çetesi tarafından tehdit edilerek tutulan Êzidî kadın İç Güvenlik Güçleri tarafından özgürleştirildi.

Wefa Elî Ebas isimli kadın, yaşadıklarını ANHA'ya anlattı. Wefa, Şengal'in Koço ilçesine yönelik DAİŞ saldırısında 9 yaşındayken çeteler tarafından kaçırıldı. 9 yıl içinde 7 kez satılan ve hamile kalan Wefa Elî Ebas, çeteler tarafından önce Musul'a ardından da Rakka'ya götürüldü. Birçok defa çetelerden kurtulmaya çalıştıklarını anlatan Wefa, "Bazen tecavüz ettikleri kız çocuklarını geri gönderiyorlardı. Rakka'ya ilk götürüldüğümüz zaman kaçmaya çalıştık ama olmadı. Sayımız 70'e yakındı. Sokağın başında biz ve DAİŞ çeteleri karşılaştık, bizi yine yakaladılar ve tekrar okula götürdüler. Bizi götürdükleri zaman şiddet uyguladılar ve hakaret ettiler. Saatte bir gelip bize tecavüz ediyorlardı. Bir çete üyesi gece yarısı gelip sağır ve dilsiz olan kardeşimi götürdü. Kardeşimi onun ellerinden kurtarmaya çalıştım, bağırdım ama olmadı. Çete üyesi kardeşimi saçından tutup sürükleyerek götürdü. O zamandan beri akıbetini bilmiyorum" sözleriyle yaşadıklarını anlattı.

En son Ebû Ehmed isimli bir çete ile zorla evlendirildiğini belirten Wefa, "Ben onun 3'üncü eşiydim. Ardından Baxoz'a geçtik oradan Hol kampına geldik. Ebû Ehmed'in arkadaşları, cezaevinde öldüğüne ilişkin bana bilgi verdi. Hol kampında zorla başka biriyle evlendirildim. Her gün bana tecavüz ediyordu" dedi.

Wefa Elî Ebas, Hol kampındaki yaşamı ve neden bu zamana kadar özgürleşmek için bir şey yapamadığını şöyle anlattı: "Onlara göre iyi olmayan kadınların başını kesiyorlardı. Bunları duyduğum zaman bir gün gelip beni de götürüp başımı kesecekler diye çok korkuyordum. Çadırımdan çıkmıyordum, sadece kendimle ilişkim vardı, eşimin diğer eşi dışında kimse benim Êzidî olduğumu bilmiyordu ve beni tanımıyorlardı. Êzidî olduğumu söylemekten korkuyordum, çünkü Êzidîlerin dinsiz olduğunu söylüyorlardı. Bu nedenle kendimi kimseye tanıtmıyordum."

Dün YPJ heyeti ve İç Güvenlik Güçleri üyesi kadınlar Wefa Elî Ebas ile görüştü. Görüşmeye katılanlardan Cizre Bölgesi Askeri Meclisi Komutanı Evinar Dêrik, "Bu, DAİŞ çetelerinden kurtarılan ilk kişi değil. Kuzey ve Doğu Suriye'de devrimin başından bu yana, Êzidî kadınları Rakka'dan Şengal'e kadar DAİŞ çetelerinden kurtarmak için büyük çabalar sarf edildi ve onlarca kız çocuğu kurtarıldı" dedi.