20 Eylül 2024 Cuma

Hindistan'da kadın zinciri

Hindistan'ın Kerala eyaletinde yaklaşık 5 milyon kadın, Hinduizm'in en önemli tapınaklarından olan Sabarimala'ya kadınların girebilmesi ve cinsiyetçi yasağı protesto etmek için için 620 kilometrelik bir kadın zinciri oluşturdu.
Hindistan'ın güneyindeki Kerala eyaletinde, milyonlarca kadın cinsiyetçi yasakları protesto etti.
 
Regl dönemindeki kadınların 'kirli' olduğu gerekçesi ile 10-50 yaş arası kız çocuklarının ve kadınların Hinduizm'in en büyük tapınaklarından biri olan Sabarimala Tağınağı'na girmesi yasak. Kadınlar, cinsiyetçi yasağa karşı 1 Ocak 2019 Salı günü kadın zinciri oluşturarak yasağı protesto etti.
 
Yaklaşık 5 milyon kadın 620 kilometrelik zinciri oluşturarark cinsiyet eşitliğini savundu ve zincir, eyaletin kuzeyinden güneyine uzandı.
 
KADINLAR YASAĞI KALDIRMAYA KARARLI
 
Hindistan Yüksek Mahkemesi 2018'in Eylül ayında yasağın kaldırılmasına karar vermiş ancak tapınağa girmeye çalışan kadınlar Hindular tarafından engellenmişti.
 
Çarşamba sabahı erken saatlerde elli yaşın altındali Bindu ve Kanaka Durga adındaki iki kadın tapınağa giren ilk kadınlar oldu. Aynı kadınlar geçtiğimiz yine ay tapınağa girmeye çalışmış ancak Hindu protestocular tarafından engellenmişti.
 
'HİÇBİR DÜŞÜNCE KADINLARI DURDURAMAZ'
 
BBC Hintçe'ye konuşan genç protestocu Kavita Das, "Bu kadınların ne kadar güçlü olduğunu, birbirimize nasıl destek olabildiğimizi göstermenin çok güzel bir yolu. Tapınağa her yaştan kadının girebilmesi hakkını savunuyorum. Hiçbir gelenek ya da geri kalmış düşünce kadınları durduramaz. İbadet etmek isteyen herkesin buna hakkı var" dedi.
 
Mahkeme kararının uygulanması ve cinsiyetçi yasağın kalkması için oluşturulan "kadın duvarı" eyalette iktidarda olan sol eğilimli parti tarafından desteklendi.
 
Ancak Hindistan'ın iktidar partisi Bharatiya Janata (BJP) mahkeme kararının Hindistan'ın "değerlerine bir saldırı" olduğunu savunuyor. Çoğunluğunu Hinduların oluşturduğu BJP dini açıdan ayrılıkçı politikalar izliyor.