3 Ekim 2024 Perşembe

Her 5 saniyede, 1 futbol sahası büyüklüğünde toprak alanı yok oluyor

5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla açıklama yapan Derelerin Kardeşliği Platformu, sermaye gruplarına seslenerek, "Vadilerimizi, yaylalarımızı, doğal yaşam alanlarımızı terk edin" dedi.

5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısyla açıklama yapan Derelerin Kardeşliği Platformu, BM'nin toprağa en çok zarar veren sermaye gruplarını eleştirmediğine dikkat çekti.

"Dünyamızın her köşesinde sürdürülen bu hayasızca saldırılar, çevresel (ekolojik) dengeyi bozarak, yüzlerce endemik türü yok ederken; bugüne kadar Dünyamız topraklarının yüzde 33'ünün, 24 milyar ton toprağın erozyona uğramasına neden oldu... Olmaya da devam ediyor" denilen açıklamada, dünyanın her geçen gün daha da derinleşen iklim krizi ve gıda israfıyla, kuraklığa ve çoraklığa hızla yaklaştığı kaydedildi.

Ülkenin hemen her köşesindeki, yaban ve doğal yaşam alanlarında, dağlarında, vadilerinde, sahilleri ve ovalarında, tarım alanları ve ormanlarında sürdürülen, doğaya ve ekosisteme, fauna ve floraya, geri dönüşümü olmayan zararlar veren kıyım projeleri, toprağın yaşamla arasındaki bağını kopardığı belirtilemn açıklamada, "Daha fazla kâr, daha çok tüketim hırsıyla doğal yaşam alanlarına saldıran küresel sermaye; topraklarımızı, hayat verdiği ekosistemden ayırıp, çöle dönüştürüyor" denildi.

Derelerin Kardeşliği Platformu açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Dünyamızın her köşesinde sürdürülen bu hayasızca saldırılar, çevresel (ekolojik) dengeyi bozarak, yüzlerce endemik türü yok ederken; bugüne kadar Dünyamız topraklarının yüzde 33'ünün, 24 milyar ton toprağın erozyona uğramasına neden oldu... Olmaya da devam ediyor!

"Yangınlarla, maden aramaları, yol açma/yapma, santraller ve türlü rant projeleriyle hızla sürdürülen ormansızlaştırma, suya sahip olma ve tarımsal üretimin yok edilmesi çabalarıyla her 5 saniyede, 1 futbol sahası büyüklüğünde toprak alanı erozyonla yok oluyor!

"Bugün, 5 Aralık gününü, Dünya Toprak Günü olarak ilan eden BM, bu yılın ana temasını, 'toprağı canlı tut, toprak biyoçeşitliliğini koru' olarak belirlemiş ama küresel sermaye guruplarına, 'saldırılarını durdur' diyememiş!"

Derelere, vadilere, yaylalara, suya, havaya, toprağa zarar verenlere seslenen Derelerin Kardeşliği Platformu, "Yeter artık, topraklarımızı, doğal yaşam alanlarımızı terk rahat bırakın! Gelecek nesiller olmayacakmış gibi doğal varlıklarımızı tüketmeyin… Vadilerimizi, yaylalarımızı, doğal yaşam alanlarımızı terk edin!Köylüler, kentliler, yaylacılar, çiftçiler, emekçiler, emekliler, yaşlılar, gençler, çocuklar… Toprağınıza sahip çıkın!" dedi.