GÜNCEL
Hekimler sağlıkta şiddete karşı sessiz yürüdü
İstanbul Aile Hekimliği Derneği 'Sağlıkta Şiddet' yasasının Meclisten geçmesi talebiyle İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü sessiz yürüyüş düzenledi.
İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED), 'Sağlıkta Şiddet' yasasının Meclisten geçmesi talebiyle İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne yürüdü. 'Sessiz-Siyah Çığlık Yürüyüşü' adı altında yürüyen hekimler, TCK'ya eklenecek iki madde ile sağlıkta şiddetin cezalandırılmasını istedi.
Evrensel'in haberine göre; tedavi ettiği hastası tarafından öldürülen Uzman Dr. Fikret Hacıosman'ın ardından sağlıkta şiddet sorunu yeniden gündeme geldi. Sağlıkta şiddete karşı tasarının yasalaşması için iş bırakan hekimler, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi önünde toplanarak sessiz bir şekilde İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne yürüdü. Eyleme katılan hekimler üzerinde, "Sağlık çalışanına şiddet terörü sona ersin" yazan siyah önlükler giydi. Çapa'dan Çemberlitaş'a yürüyen hekimler sağlıkta şiddet sonucu öldürülen meslektaşlarının fotoğraflarını taşıdı.
'GEREKİRSE SÜRESİZ İŞ BIRAKIRIZ'
Yürüyüş sonunda İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önüne gelen hekimler adına konuşan Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası Başkanı Dr. Gürsel Özel, etkin bir şiddet yasası çıkmazsa eylemelerine devam edeceklerini ve süresiz iş bırakacaklarını kaydetti. Özel, hükümet yetkililerine seslenerek "ALO 184 şiddet hattını kapatın" dedi.
Birlik ve Dayanışma Sendikası adına konuşan Dr. Sibel Gören de en büyük sorunlarının ALO 184 hattı olduğunu söyledi ve yetkililere seslendi: "Bu tür olaylardan sonra çıkıp 'kınıyoruz' diye açıklama yapan yetkililer samimi değil. Kınamakla hiçbir şey yapmıyorsunuz. Samimi olsanız beyaz kodu ciddi anlamda işletir bizi uyarmak yerine soruşturma başlatırsınız. Biz bu şiddeti çalıştığımız yerleri kilitleyip sokakları inletemediğimiz için hak ediyoruz."
YAŞADIKLARIMIZ UTANÇ VERİCİ
İSTAHED Başkanı Dr. Kutbettin Demir ise şöyle konuştu: "Kızgınız, öfkeliyiz, kırgınız. Güvende olacak mıyız diye düşünürken sağlık hizmeti veremeyiz. Sağlık Bakanlığı, Hükümet ve Cumhurbaşkanı güvenli çalışma ortamını geliştirmeli."
Kocaeli Aile Hekimleri Derneği'nden Dr. Recep Pehlivan da görev başında olmaları gerekirken yasa çıksın diye uğraştıklarını bunun bir toplum için utanç verici olduğuna dikkat çekerek "Ölüyoruz, öldürülüyoruz. Burda toplum, durup önce kendine bakacak 'ben nerde hata yapıyorum' diye." dedi.
Son olarak konuşan Bursa Aile Hekimliği Derneği Temsilcisi Özlem Sezen ise şu sözlerle durumu özetledi: "Yasasızsa hekim, koruyamaz hakim."
'TCK'YA İKİ MADDENİN EKLENSİN İSTİYORUZ'
Ortak açıklamayı okuyan İSTAHED Genel Sekreteri Aslı Öncel, Türkiye'de sağlığın en riskli meslek gruplarından biri haline geldiğini kaydererek "Hiçbir bahane şiddeti mazur gösteremez, övemez. İnsanı yaşatmak için çalışan sağlık mensupları olarak bu şiddete alışmayacağız, kanıksamayacağız" dedi.
ALO 184 hattı, vatandaşın usulsüz talepleri, vatandaşı bu taleplere zorlayan sistem, sağlık raporlarından performans sistemine, siyasetin dilinden dizilerin ve filmlerin kışkırtıcı aymazlığına kadar her konuda sağlıkçıya şiddeti üreten ve körükleyen sistemi eleştiren Öncel, etkin bir sağlıkta şiddet yasasının çıkarılması gerektiğini söyledi. Öncel, "Her konuda 1 saatte kanun yapabilen, kararname çıkarabilen yasama ve yürütme bizleri daha fazla oyalamaya çalışmasın. Kanun talebimiz nettir. Türk Ceza Kanunu'na 2 madde eklenmelidir. İlki, sağlık çalışanına görevi esnasında ya da görevinden dolayı şiddet uygulayan kişi 2 ila 4 yıl arasında hapis cezası ile yargılanmalı ve ceza ertelenmemeli. İkincisi, diğer vatandaşların sağlık hakkını da gasp etmişse ceza yarı oranda arttırılmalı. Bu 2 madde için onlarca sağlıkçının, hekimin, hemşirenin, 112 çalışanının ölmesi mi gerekiyordu?" diye sordu.
'DİYETİMİZİ İSTİYORUZ'
Sağlıkta şiddet sonucu hayatını kaybeden meslektaşlarının isimlerini sayan Öncel, "Diyetimizi istiyoruz. Siz bu yasayı çıkartana kadar üzerine kan bulaşmış beyaz önlüklerimizi sırtımızdan çıkartıyor, Sağlık Bakanlığı'na yolluyoruz. Şimdi sessizce simsiyah anlatıyoruz size derdimizi. Zira haykırdık ama siz anlamadınız" dedi. 'Şiddete karşı omuz omuza' sloganını atan hekimler, öldürülen meslektaşlarının fotoğraflarının üzerine karanfil bıraktılar. Ardından da sağlıkta şiddeti alkışlarla protesto ettiler.