2 Ekim 2024 Çarşamba

HDP'li Yıldırım 'duyum' ve tutanağın değiştirilmesi ile yargılanıyor

HDP'li eski vekil Behçet Yıldırım'ın yargılandığı davada dinlenen tanıklar, sadece duyuma dayalı olan bilgilerinin kollukta zapta nasıl geçirildiğini bilmediklerini söyledi.
 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 26'ncı dönem Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım'ın "örgüt üyeliği" iddiasıyla yargılandığı davaya Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında 11 Kasım 2021'de tutuklanıp, hakkında aynı suçlama ile hazırlanan iddianame Diyarbakır'daki dosyası ile birleştirilen Yıldırım, 23 Aralık'ta görülen duruşmada tahliye edilmişti.
 
TANIKLAR SEGBİS'LE DİNLENDİ
Görülen duruşmaya Yıldırım katılmazken, avukatları Gülsen Battal Özmen, Zeynel Fırat ve Mehmet Emin Aktar hazır bulundu. Heyet değişikliği nedeniyle önceki zabıtların okunasıyla başlayan duruşmada, dosyada tanık olarak yer alıp Yıldırım hakkında beyanlarda bulunan Mehmet Ayaz ve Naim Çıkrık dinlendi. Her iki tanık tutuklu bulundukları Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nden SEGBİZ aracılığıyla hazır edildi.
 
Mehmet Ayaz, bulunduğu beyanlarda Behçet Yıldırım örgüt mensupları ile görüştüğünü örgüte katılıp bir çatışmada hayatını kaybetmeden önce köylüsü olan Kemal Bal'dan duyduğunu dile getirdi. Ayaz, "Bana herkes örgütle görüşüyor sen de görüş, dedi. Doğru mu yalan mı bilmiyorum. Ben doğrudan şahısların görüştüğünü görmedim. Bu sözü bana cesaret vermek için mi söyledi onu da bilmiyorum" dedi.

'ZAPTA NASIL GEÇİRİLDİ BİLMİYORUM'
Araya giren mahkeme başkanı, Ayaz'a soruşturma aşamasında alınan ifadesinde farklı beyanlarını bulunduğunu hatırlattı. Ayaz, bunun üzerine "Daha önce de Kemal Bal'dan duyduğum şekilde ifade vermiştim. Başka bir bilgim yok. Ayrıca Kemal Bal, Behçet Yıldırım dışında da birçok isim verdi, hepimizi gaza getirdi. Kollukta da böyle beyanda bulundum ama zapta nasıl geçirildi bilmiyorum" yanıtı verdi. 

Naim Çıkrık da beyanlarında Behçet Yıldırım'ın örgüt mensupları ile görüştüğünü Bal'dan duyduğunu bunun dışında herhangi bir bilgi ya da görgüye sahip olmadığını ifade etti. 

AKTAR: TANIK BEYANLARI SOYUT
Tanıkların beyanlarındaki aleyhte olan hususları kabul etmediklerini dile getiren avukatlardan Mehmet Emin Aktar, "Her iki tanığın da görgüye dayalı bir beyanı yoktur. Dayandıkları tanık ölmüştür. Dolayısıyla beyanları soyuttur, kabul etmiyoruz" dedi.

Anayasa içtihatlarına göre dokunulmazlığı olan bir milletvekiline yönelik soruşturma yürütülemeyeceğini söyleyen Aktar, AİHM'in HDP'li 40 milletvekilinin bu yöndeki başvurusuna dair aldığı ihlal kararını hatırlatıp, aralarında müvekkillerinin başvurusunun da bulunduğu bu kararın Türkçe tercümesinin Adalet Bakanlığı'ndan istenilmesini, akabinde de dava şartı yokluğundan davanın düşürülmesine karar verilmesini talep ettiklerini söyledi.
 
Mahkeme heyeti, dosyadaki tanıkların diğer tanıkların dinlenmesi ve AİHM kararının Bakanlık'tan istenmesi taleplerini kabul ederek duruşmanın 16 Haziran'a ertelenmesini kararlaştırdı.