21 Eylül 2024 Cumartesi

HDP'li Sarısaç, Van'da JÖH'ün bir evi yakmasını Soylu'ya sordu

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, 11 Kasım günü Van'ın Erçiş ilçesinde yaşanan ev baskınlarını ve bir evin JÖH tarafından yakılması olayını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç, 11 Kasım günü Van'ın Erçiş ilçesine bağlı Hespenek Mahallesi'nde Jandarma Jzel Harekat (JÖH) tarafından yapılan ev baskınlarını ve bu baskınlar sırasında Mehmet Polat ve ailesine ait evin yakılmasını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu.
 
Benzer bir durumun Ekim 2017'de Van'ın Özalp ilçesine bağlı Mollatopuz köyünde de yaşandığını hatırlatan Sarısaç, sabah saatlerinde JÖH tarafından düzenlenen operasyonda ev sahibinden kapı ve pencereleri açması istenerek eve atılan gaz ve el bombabaları neticesinde çıkan yangında bir evin tamamen yanmış olduğunu ifade etti. Çobandüzü Mahallesindeki ev baskınında olduğu gibi Mollatopuz köyündeki aramalarda da herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığını aktaran Sarısaç, "Kürt coğrafyasında işlenen suçların ve orantısız uygulamaların cezasız kalması söz konusu durumun münferit olmadığını gösterdiği gibi benzer olayların sıkça yaşanmasına neden olmaktadır" diye kaydetti.
 
Sarısaç, baskınlarda halkın mağdur edildiğini vurgularkın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun şu sorulara yanıt vermesini istedi:
-Van ilinin Erciş ilçesine bağlı Çobandüzü (Hespenek) Mahallesinde 11 Kasım 2018 tarihinde gece saatlerinde yapılan ev aramalarının sebebi ve amacı nedir?
-Erciş ilçesine bağlı Çobandüzü Mahallesinde yapılan ev aramalarının hukuki gerekçesi nedir? Ev aramaları için arama belgesi alınmış mıdır?
-Çobandüzü Mahallesinde ev sakinleri herhangi bir direniş göstermeden dışarı çıkmalarına rağmen evin içine gaz bombalarının atılmasının nedeni nedir? Böyle durumlarda sivil bir yurttaşın evine gaz ve el bombası atılması normal bir uygulama mıdır?
-Çobandüzü Mahallesinde bir evin yanmasına neden olan operasyon hakkında herhangi bir soruşturma başlatılacak mıdır?
-Çobandüzü Mahallesinde bir evin yakılmasıyla sonuçlanan operasyonla ilgili Van Valiliği ne tür bir çalışma yapmayı planlamaktadır? Yurttaşların uğradığı zarar karşılanacak mıdır?