22 Eylül 2024 Pazar

HDP'li Önlü Elazığ Hapishanesi'ndeki hak ihlallerini sordu

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e Elazığ Hapishanesi'nde yaşanan hak ihlalleri ile ilgili soruşturma açıp açmayacağını ve ne tür idari işlemler yapmayı düşündüklerini sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, Elazığ Hapishanesi'nde yaşanan hak ihlallerini Meclis gündemine taşıdı.
 
Soru önergesi veren Ünlü, hapishanelerde barınma, havalandırma, hijyen, sağlık, iletişim ve kapasitesinin yüzde yüz doluluk oranına yaklaşması gibi birçok sorun yaşandığını ifade etti.  
 
Önlü, açıldığı günden beri hak ihlalleri ile gündeme gelen Elâzığ E Tipi Hapishanesi ve Elâzığ 1 No'lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi'nde kalan siyasi tutsakların, yaşadıkları hak ihlallerine ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim Şubesi'ne birçok mektup gönderdiğini kaydetti.
 
Tutsakların gönderdiği mektuplar aracılığı ile “Tek kişilik hücrelerde yasal herhangi bir dayanak olmamasına rağmen ‘güvenlik' gerekçesi adı altında ‘bilgi edinme' haklarının ihlal edildiğini, yasaklı olmamasına rağmen birçok dergi ve kitabın bilinçli bir şekilde verilmediğini, Kürtçe yayınlar için tercüman parası istendiğini belirtmektedirler.Yine mektuplarda tutuklu ve hükümlülerin haftalık 10 kişiyle en az 3 saatlik sohbet hakkının da personel yetersizliği nedeniyle engellendiği" aktardığını belirten Önlü, 8 saatlik havalandırma hakkının ihlal edilidiğini ve çıplak arama işkencesi uygulandığını dile getirdi.
 
“Açık ve kapalı görüşlerde tutukluların aileleriyle genelde görüşmesi 1 saat iken, üst aramaları ve bekletmelerle bu sürenin 30 dakikaya düşürüldüğünü, toplumsal kültürümüzün gereği olan selamlaşmalara dahi izin verilmediğini belirtmektedirler" diyen Önlü, ziyarete gidiş ve gelişlerde tutuklu ve hükümlülerin askeri düzen, tekmil ve hareketlere maruz bırakıldığını belirtti. 
 
Önlü, kelepçe ile tedavi, hastanelere sevklerin geç yapılması veya yapılmaması, iç posta ve mektup hakkının engellenmesi, A takımı olarak bilinen gardiyanların tutumunun ve davranışlarının sürekli bir gerilim yarattığını aktardı.
 
Ayrıca Önlü, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e Elazığ Hapishanesi'nde yaşananlar ile ilgili soruşturma açıp açmayacağını ve tür idari işlemler yapmayı düşündüklerini sordu.
 
“Elâzığ E Tipi Cezaevi ve Elâzığ 1 No'lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde yasal dergi ve gazetelerin tutuklu ve hükümlülere verilmediği iddiaları doğru mudur? Kürtçe yayınlardan tercüman parası mı istenmektedir?" diye belirten Önlü, şu soruları sordu:
 
"- Elâzığ E Tipi Cezaevi ve Elâzığ 1 No'lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde çıplak arama uygulaması yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa bu hangi hukuki gerekçelerle yapılmaktadır? Uygulamaya karşı çıkanların tek kişilik hücrelere atıldığı iddiaları doğru mudur?
 
- Ailelerle görüşme süresinin 1 saatten 30 dakikaya düşürüldüğü doğru mudur? Bu uygulamanın hukuki dayanağı nedir?
 
- Elâzığ E Tipi Cezaevi ve Elâzığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde A takımı adıyla bilinen kişiler kimlerden oluşmaktadır? Bu A takımının görevi nedir? Yetkilerini hangi yasadan almaktadırlar? Bu kişiler bakanlığınızca bilinilmekte midir?"
 
Önlü, cezaevindeki sorunların araştırılması ve gereken önlemlerin alınması için Meclis'te bir komisyon kurulmasını da istedi.