3 Ekim 2024 Perşembe

HDP'den sağlık emekçilerinin hakları için araştırma önergesi

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, sağlık emekçilerinin en temel haklarının tanınması amacıyla Meclis'e araştırma önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Covid-19 salgını süresince büyük bir özveri ile çalışan sağlık emekçilerinin haklarını korumak ve geliştirmek için daha fazla ücret, daha fazla istihdam, 3600 ek gösterge ve Covid-19'un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi, izin kullanma hakkı gibi temel hakların tanınması amacıyla Meclis'e araştırma önergesi verdi.

AKP hükümetinin pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının bütünuyarılarına rağmen sağlık emekçilerinin koşullarını iyileştirmek amacıyla kapsamlı bir politikayı maalesef uygulamadığının görüldünü kaydeden Turan, "Sağlık Bakanlığı 27 Ekim'de 81 İl Sağlık Müdürlüklerine gönderdiği bir genelge ile sağlık emekçilerinin istifa etmesi ve emekli olmasını yasaklamıştır. Aynı genelge ile sağlık emekçilerinin izinleri iptal edilmiş, hatta radyoaktif ışınla çalışan personelin biraylık sağlık izni kurum amirlerinin inisiyatifine bırakılmıştır. Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık emekçileri lehine uygulanmış kapsamlı bir politikanın olmaması Covid-19 ile mücadele konusunda yeterli önlemlerin alınmadığını göstermetedir" dedi.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, sağlık emekçilerinin en temel haklarını şöyle sıraladı: 

Atama bekleyen binlerce sağlık emekçisinin derhal kadrolu, güvenceli atamasının yapılması,
KHK ile hukuksuz biçimde mesleklerinden alıkonulan sağlık emekçilerinin göreve iade yapılması, 
Covid-19 ile etkili mücadele etme konusunda sağlık alanındaki emek ve meslek örgütlerinin karar alma süreçlerine dahil edilmesi, 
Covid-19 iş kazası ve meslek hastalığı kapsamına alınması, 
Sağlıkta şiddetin önlenmesi, 
Sağlık emekçilerinin temel ücretleri yoksulluk sınırının üzerinde olacak şekilde düzenlenmesi, 
Kronik hastalığı ve 65 yaş üstü sağlık emekçilerine idari izin verilmesi, 
Güvenlik soruşturması sebebiyle işe başlatılmayan sağlık emekçilerinin ivedilikle işe başlatılması.