21 Eylül 2024 Cumartesi

HDP'den rapor: 3. havalimanı ekonomik bir felakettir

HDP milletvekilleri, İstanbul 3. havalimanı işçilerinin direnişine ve çalışma koşullarına ilişkin rapor hazırladı. "3. havalimanı ekonomik bir felakettir" denilen raporda, işçilerin isyanını haklılığına vurgu yapıldı, tutuklu işçilerin derhal serbest bırakılması istendi.
HDP milletvekilleri Dilşat Canbaz, Murat Çepni, Oya Ersoy, Züleyha Gülüm, Serpil Kemalbay, Kemal Peköz ve Rıdvan Turan, Meclis’te düzenledikleri basın toplantısı ile 3. havalimanı işçilerinin direnişi ve çalışma koşullarına ilişkin raporunu açıkladı.
 
"3. havalimanı ekonomik bir felakettir" denilen raporda, işçilerin direnişinin bir tür vergi kaçakçılığı, sigorta primi kaçakçılığı, emekçilerle ilgili her türlü kayıtdışılığın nasıl örtbas edildiğini açığa çıkardığı vurgulandı. 
 
Şantiye sahasının işçilerin temel haklarının sistematik olarak ihlal edildiği bir yer olduğunun altını çizen HDP, raporunda şunları belirtti:
"İşçilerin, örgütlü sendika temsilcilerinin ifade ettiği ve yerinde gözlemlediğimiz başka bir sorun da işçilerin “koğuş olarak” ifade ettikleri yatakhanelerin insan onuruna yakışmayan koşullarıdır. Kamuoyunun da gündemine yansıya “tahtakurusu sorunu” 1 yıldır dile getiriliyor. Geçen sene 2 kişilik koğuştu 4, 3 kişilik koğuşta 6 kişi kalıyordu. Buna karşı da eylem yapılmış olmasına rağmen ne kalabalık sorunu ne de tahtakurusu çözülebilmiş değil."
 
Raporda, iş cinayetlerine de dikkat çekildi, "Örneğin sadece sağlam iskele yapılsa, hızlı üretim yapılmasa, uzun çalışma saatleri boyunca işçiler çalıştırılmazsa bu işçilerin birçoğu ölmeyebilir" denildi. 
 
HDP'li vekiller, İstanbul 3. havalimanı şantiyesindeki işçilerin eyleminin meşru ve yasal bir eylem olduğunun altını çizdi. İşçilerin taleplerinin karşılanmasını isteyen HDP, tutuklanan 24 işçinin derhal serbest bırakılmasını talep etti.
 
Raporda şu ifadeler yer aldı: "Emekçilerin insani, vicdani ve haklı talepleri kriminalize edilemez. Sendikal haklar engellenemez. Bu kapsamda işçilerin talepleri derhal kabul edilmelidir. İşçiler yalnız değildir, talepleri taleplerimizdir. HDP olarak hukuki süreç boyunca işçilerin yanında olacağımızın sözünü veriyoruz. Tutuklu işçiler derhal serbest bırakılmalıdır."