3 Ekim 2024 Perşembe

HDP'den KESK'e ziyaret

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, milletvekilleri ile birlikte "Halkın Bütçesi" kampanyası kapsamında KESK'i ziyaret etti. Sancar, halkın bütçesinin oluşturulması için birleşik mücadelenin önemine dikkat çekti.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ile milletvekilleri Necdet İpekyüz ve Serpil Kemalbay, HDP'nin "Halka Bütçe" çalışmaları kapsamında Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nu (KESK) ziyaret etti.KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ve KESK MYK üyeleri tarafından karşılanan Sancar ve beraberindeki heyet görüşmede bütçe sürecini ele aldı.

HDP'nin ziyaretinin önemine işaret eden KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, bütçe sürecini önemsediklerini ve muhalefetle bu konuda ortak çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

Ziyarette konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sancar ise, 2021 bütçesi görüşmelerinin devam ettiğini belirterek, "Halka Bütçe" kampanyası başlattıklarını hatırlattı.

Türkiye'nin çok boyutlu bir kriz içinde olduğunu belirten Sancar, bunun bir ayağının ekonomik kriz olduğunu söyledi. "Ekonomik kriz sözü fazlaca masum" diyen Sancar, söz konusu olan şeyin halkın yoksullaştırılması, bir avuç yandaşın ve sermayenin daha da zenginleştirilmesi, korunması ve kayırılması olduğunu belirtti.

'BÜTÇE TÜRKİYE'DEKİ YÜZDE 1'E YÖNELİK'
2021 bütçesinin Türkiye'deki yüzde 1'e yönelik olduğunu kaydeden Sancar, şunları söyledi: "Bütçenin yüzde 99'u dışarıda bırakan, kendi kaderine terk eden bir anlayışla hazırlandığını vurguluyoruz sürekli. Bunun tersini gerçekleştirmek mümkündür ama bunu gerçekleştirmek için mutlaka en geniş kesimleri demokrasi, emek ve adalet ekseninde bir araya getirmeyi başarmamız lazım. Evet şartlar ağırdır, bu ekonomik krizin şu anda yarattığı başka sorunları da görmezden gelmeyelim." 

'HEDEFİMİZ SİSTEMİN ÇÖKÜŞÜNÜN FATURASININ HALKA ÇIKARILMASINI ÖNLEMEK'
Yaşananların bir bütün iktidar politikasının sonucu olduğunu söyleyen Sancar, şunları söyledi: "Bu, sistemin yarattığı bir krizdir. Bir sistem ve rejim krizidir. Bir bakanın istifasıyla çözülecek bir mesele değildir. Bizim hedefimiz 'Halka Bütçe' şiarıyla bu sistemin çöküşünün faturasının halka çıkarılmasını önlemektir. Öncelikli hedef bu olmalıdır. Sistem çökmektedir, bu sistem sürekli kriz üretmektedir.

'CUMHURBAŞKANI KABİNESİYLE İSTİFA ETMELİ'
"Bizatihi iktidarın kendisi krizin kaynağını oluşturmaktadır. Baştan beri biz Cumhurbaşkanının kabinesiyle birlikte istifa etmesi gerektiğini söyledik. Sorumluluğu üstlenmeleri gerekiyor. Demokrasinin gereği budur. Ama bunun gereğini yerine getirecek bir demokratik zihniyetin iktidarda mevcut olmadığını da görüyoruz. İstifanın otomatik ve doğal sonucu erken seçimdir. Artık bu yönetim ve anlayışla ülke bir yere gidemez. Daha doğrusu bir yere gider ama gideceği yer felakettir."

Krizin, sağlık alanında da büyük krize neden olduğunu ve bundan da emekçilerin yaşamlarına mal olduğunu belirten Sancar, Sağlık Bakanlığı'nın süreci yönetemediğini söyledi. Sancar, "Ama söyledik bu kriz, sistemin krizidir. Günah keçileri göstererek, kurbanlar vererek iktidarın kendisi ve en başta Cumhurbaşkanı bu sorumluluktan kurtulamaz. Adalet krizi vardır, hukuk krizi vardır krizin olduğu her yerde fatura yine muhaliflere, ezilenlere, yoksullara ve sahipsizlere çıkarılmaktadır" dedi. 

'KURKUT CİNAYETİNİN AKLANMASINI UNUTMAYACAĞIZ'
Sancar, Kemal Kurkut'u vuran polis hakkında verilen beraat kararını da değerlendirdi. "Kemal Kurkut davasını hiçbir şekilde unutmayacağız, unutturmayacağız. Gözlerimizin önünde bir cinayetin nasıl aklanabileceğini toplumla dalga geçercesine pervasız bir tutumla gözler önüne serdiler" diyen Sancar, adaletin sağlanması olayın takipçisi olacaklarını söyledi.

Halkların adalet için büyük bedeller ödediğini vurgulayan Sancar, "Biz de diyoruz ki; adalet, eşitlik ve demokrasi isteyen bütün çevreler bir araya gelelim, bu gidişatı durduralım, bir toplumsal talep haline getireceğimiz erken seçim talebiyle iktidarı istifaya zorlayalım. Daha sonra bir seçimle bu iktidarı gönderelim" şeklinde konuştu.

KESK'in önemli bir mücadele birikimine sahip olduğunu ifade eden Sancar, birlikte mücadelenin örülmesi için çağrı yaptı.