4 Ekim 2024 Cuma

HDP'den çıplak aramaya ilişkin araştırma ve soru önergesi

HDP Grup Başkanvekilleri Baştaş ve Oluç ile 22 kadın milletvekili, araştırma ve soru önergeleriyle bir kez daha çıplak arama işkencesini meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), hapishane ve gözaltılarda uygulanan çıplak arama işkencesini Meclis gündemine taşıdı. HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, araştırma önergesi, HDP kadın milletvekilleri ise ayrı ayrı soru önergeleri verdi.

İNSAN HAKLARINA, ANAYASA VE ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE AYKIRI
Beştaş ve Oluç tarafından verilen araştırma önergesinde, insan haklarına, Anayasa'ya ve tüm uluslararası sözleşmelere aykırı olan çıplak arama işkencesinin neden olduğu yıkımların araştırılması ve işkencenin önünü açan düzenlemenin kaldırılması istendi.

Hapishanelerdeki hak ihlalleri ve kötü muamele yöntemlerinden birinin de çıplak arama işkencesi olduğu belirtilen önergede, bunun daha önce de gündeme geldiği ve Adalet Bakanlığı'nın bir soru önergesine "kişilerin utanmasına mahal vermeyecek şekillerde yapıldığı" şeklinde yanıt verildiği belirtildi. Bu yanıtın çıplak arama uygulamasının sürekliliğine dair bir itiraf olduğu vurgulanan önergede, çıplak arama işkencesinin, 2006 yılında Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi İle Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzüğün 46. Maddesi ile mevzuata dahil edildiği hatırlatıldı. 28 Nisan 2020 tarihli Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi İle Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmeliğin 34. Maddesi ile de hapishane idarelerine çıplak arama yapma yetkisi tanıyan maddenin aynen korunduğu ifade edildi.

Önergede, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin işkence ve kötü muameleye karşı maddeleri hatırlatıldı.

Uşak Emniyet Müdürlüğü'nde üniversite öğrencisi 30 kadına çıplak arama işkencesi yapıldığı belirtilerek, "iktidarın hak ihlallerine sebebiyet veren kolluk yerine meseleyi dile getirenlere karşı bir yönelim içerisinde olması, çıplak aramanın yaygınlaşacağına dair toplumsal kaygıları artırmıştır" denildi.

Geçtiğimiz yıl TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun ziyaret ettiği Bakırköy, Elazığ ve Sincan hapishanelerinde tutsakların çıplak aramaya maruz kaldıkları ve buna ilişkin raporların da olduğu anımsatılan önergede, bu konuda HDP'ye de hapishanelerden çokça mektup geldiği aktarıldı.

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, modern hukukta yeri olmayan, insan haklarına ve Anayasa başta olmak üzere tüm uluslararası sözleşmelere aykırı olan çıplak arama işkencesinin neden olduğu yıkımların araştırılması ve işkencenin önünü açan düzenlemenin kaldırılması için çalışmaların yürütülmesinin parlamentonun sorumluluğunda olduğunu belirtti, bunun için acilen araştırma açılmasını istedi.

HDP KADIN PARLAMENTO GRUBUNDAN SORU ÖNERGESİ
Öte yandan HDP Kadın Parlamento Grubu da, çıplak arama işkencesine ilişkin soru önergeleri verdi. 22 kadın milletvekili tarafından Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün yanıtlaması talebiyle sunulan önergelerde, çıplak aramanın işkence yasağı kapsamında ele alınması gerektiği ifade edildi. Hiçbir ispat yolunun olmadığı koşullarda tutsaklara çıplak arama dayatıldığının hatırlatıldığı önergelerde, çıplak aramanın Türkiye'nin imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi'ne de aykırı olduğu vurgulandı.