2 Ekim 2024 Çarşamba

HDP ve HDK: Avrupa kapılarını tüm göçmenlere açmalı

HDP ve HDK Ukrayna'da süregelen savaşın egemenlerin savaşı olduğunu belirterek, savaşın doğayı, kentleri ve hepsinden önemlisi yaşam hakkını ortadan kaldırdığını belirtti. Avrupa Birliği'nin savaştan kaçan mültecilere uyguladığı ayrımcılığa dikkat çekilen açıklamada, savaşı durdurma ve hiçbir ayrım gözetmeksizin bütün göçmenlere kapıların açılması çağrısı yapıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Göçmen ve Mülteciler Komisyonu ile Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Göç ve Mülteciler Meclisi, HDP Genel Merkezi'nde Ukrayna ve Rusya savaşındaki göçmenlerin durumuna ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.

HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Eşsözcüsü Veli Saçılık, Ukrayna'da devam eden savaşın bir tarafının Rusya, diğer tarafının ise NATO olduğunu söyledi. "Doğayı, kentleri ve hepsinden önemlisi yaşam hakkını ortadan kaldıran, hayatta kalanları yurtlarını terk etmeye zorlayan bir durumdur savaş. Öncelikle savaşı durdurmaya ve herkesi savaşa karşı tepki koymaya çağırıyoruz" diyen Saçılık, kısa sürede 1 milyonu aşkın Ukraynalı sivilin evlerini terk etmek zorunda kaldığını kaydetti. Saçılık, Ukrayna'da yaşayan ve ülkeyi terk ederek Polonya sınırına gelmek zorunda kalan Afrikalılar başta olmak üzere farklı etnik kökenlerden insanlara yapılan ayrımcılığa dikkat çekti ve birkaç ay önce Polonya-Belarus sınırında Kürt göçmenlere uygulanan şiddeti hatırlattı. Yemen, Suriye, Libya ve Afganistan'daki savaş nedeniyle göç eden halkların dünyanın pek çok yerinde ayrımcılığa uğradığına işaret eden Saçılık, sınır muhafızlarının bu insanları ölüme terk ettiğini, cinsel şiddet ve işkenceye maruz bıraktığını söyledi.

'AB GÖÇMEN POLİTİKALARINDA İKİYÜZLÜ DAVRANIYOR'
"Ukrayna'da bir sığınağın bombalanması ile Rojava'da bir sığınağının bombalanmasının aynı olduğunu söylüyoruz. Afrin'de yurtlarından edilen Kürtlerle, Libya'da yurtlarından kovulan Arapların benzer acılar yaşadığını, hiç kimsenin şiddeti ve savaşı hak etmediğini ısrarla tekrar ediyoruz. Daha geçen ay Türkiye-Yunanistan sınırında, elbiseleri kolluk güçleri tarafından zorla alınan 19 göçmenin donarak öldürüldüğüne tanıklık ettik" diye konuşan Saçılık, devletlerin sınırlarının ayrım gözetmeksizin savaştan ve ölümden kaçan herkese açık olması gerektiğini dile getirdi.

Avrupa Birliği'nin göçmen politikalarındaki ikiyüzlü tutumuna işaret eden Saçılık, "BM, AB, NATO, Rusya, Türkiye başta olmak üzere bütün devlet ve oluşumlara tekrar çağrıda bulunuyoruz: Savaş politikalarına son verin. Savaştan kaçan insanların uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan haklarını ayrımsız olarak derhal uygulayın" dedi.

BAYRAMOĞLU: BU SAVAŞI BAŞLATAN SİZLERSİNİZ
HDK Göç ve Mülteciler Meclisi Eş Sözcüsü Zeyno Bayramoğlu, yüzyıllardır savaşların bedelini en çok kadınların ödediğini söyledi. Ukrayna'daki savaş sonrası Ukraynalı kadınlara karşı geliştirilen erkek egemen dile işaret eden Bayramoğlu, bu savaşı bir an önce durdurma çağrısı yaptı.

Avrupa ülkelerini uyaran ve kadın ve çocuklara kapılarını açma çağrısında bulunan Bayramoğlu, "Bunu yaparken sadece Ukrayna değil Suriye, Afganistan ve dünyanın neresinden olursa olsun gelenlere kapılarınızı açın. Bu savaşı başlatan sizlersiniz" diye konuştu. Bayramoğlu, halka savaşa karşı sesini yükseltme ve 8 Mart'a giderken barışta ısrarcı olma çağrısında bulundu.