2 Ekim 2024 Çarşamba

HDP: Uyarıyoruz, bu insanlık dışı işkence ve suç pratiklerinizin altında kalırsınız

HDP, Van'da askerler tarafından gözaltına alınan Şiban ve Turgut'a işkence yapıldıktan sonra helikopterden atılmasının '90'larda Kürt halkına uygulanan zulmün devamı olduğunu belirterek, işkence ve düşman zihniyetinden beslenenleri uyardı, "asla geri adım atmayacağız" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, iktidarın herkesle mafya ve çete diliyle konuşarak ülkede '90'lı yılları aratmayan bir suç rejimini dayattığını kaydetti.

Ağırlıklı olarak Kürt coğrafyası olmak üzere hemen hergün Türkiye'nin farklı bölgelerinden kaçırma, ırkçı saldırı, cinayet, işkence haberlerinin geldiği belirtilen HDP açıklamasında, "Milletvekillerini, Anayasa Mahkemesini, TTB'yi tehdit edenler ve kendileri dışında herkesi düşman hedefi olarak gören ve gösterenler, işledikleri suçları saklama gereği dahi duymuyor. Aksine yaptıkları işkenceleri, saldırıları görünür kılıyor ve toplumu korkutmak için bir araç olarak kullanıyorlar" denildi. 

En son 11 Eylül'de Van'ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerler tarafından tarlalarında çalışırken gözaltına alınan ve 2 gün sonra Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinde oldukları ortaya çıkan Osman Şiban ve Serven Turgut'un helikopterden atıldığının hastane raporuyla belgelendiği hatırlanan açıklamada, "Tek başına bu belge bile kurumsallaştırılmak istenen işkence yönteminin her türlü meşru ve evrensel hukuk karşısında yargılanması için yeterlidir. Ancak olayın üzerinden on gün geçmiş olmasına rağmen ne hükümet ne de yerel sorumlular  tek bir açıklama yapmadı. Eğer bu suçlar doğrudan hükümetin talimatıyla gerçekleşmiyorsa, bu konuda hükümet derhal açıklam yapmalıdır. Aksi halde bu sessizlik, suçun itirafı ve kabulü olarak tarihe geçecektir" ifadeleri kullanıldı. 

90'lı yıllarda Kürtlere yönelik işlenen her türlü insanlık dışı suçun devamı, hatta daha beteri olan bu saldırıya; işkencelere ve düşmanlığa karşı geri adım atacak bir halkın olmadığı vurgulanan açıklama şöyle devam etti: "Kür t halkını, özgürlük arayanları hiçbir katliam, hiçbir darbe durduramadı. Onların kötü birer taklidi olan sizin uygulamalarınız da durduramayacak. Sizse işkence ve suç pratiklerinizin altında kalacaksınız. 

"Bizler, saldırıya uğrayan köylülere şifalar diliyoruz. Yapılan bu insanlık dışı suçların tek tek hesabını sormayı görev biliyoruz. Bu saldırganlığı durdurmanın tek yolunun barış ve özgürlük mücadelesine sahip çıkmak olduğunun da bilincindeyiz. Mücadelemizi tüm Türkiye halklarıyla birlikte bu bilinçle sürdüreceğiz."