2 Ekim 2024 Çarşamba

HDP: Tek adam rejimi zam şampiyonu oldu

HDP Milletvekilleri Erol Katırcıoğlu ve Necdet İpekyüz, artan zamlar ve yaşanan hayat pahalılığına ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Katırcıoğlu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin tıkandığını ve halkı yoksulluğa sürüklediğini kaydederken, İpekyüz, sağlıktan eğitime pek çok alanda halkın temel hizmetleri alamadığına dikkat çekti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Erol Katırcıoğlu ve Necdet İpekyüz "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Zam Raporu"nu Meclis'te düzenledikleri basın toplantısıyla açıkladı. İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, hükümetin yeni ekonomik modelinin tıkandığını kaydederek, 2018'de yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin zamlar ve ekonomik çöküntüye yol açtığını söyledi.

2018 Temmuz'undan bu yana elektrikte yüzde 221, doğalgazda yüzde 141 artış olduğuna dikkat çeken Katırcıoğlu, enerji faturalarının halkın ödeyemeyeceği boyutlara vardığını belirtti.

Ayrıca aynı dönemde ekmekte yüzde 159, sütte yüzde 153, ayçiçek yağında yüzde 198, yumurtada ise yüzde 180 fiyat artışı yaşandığına vurgu yapan Katırcıoğlu, "Gerçek enflasyon rakamı gıda enflasyonu rakamıdır. TÜFE yüzde 54 olarak görülse de gıda enflasyonu daha yüksektir. İnsanlarımız daha fazla yoksullaşıyor" ifadelerini kullandı.

Katırcıoğlu, eğitim sektöründe yaşanan fiyat artışlarına da dikkat çekerek, "Eğitim bir toplumun geleceğinin en önemli girdilerinden biridir. Gördüğümüz kadarıyla halkımız eğitime yeteri kadar ulaşabilmiş değildir. Gıda nasıl ki çalışan, yoksul ve işçilerin ne kadar zor durumda olduğunu gösteriyorsa, eğitim ile bağlantılı düşününce toplumun geleceğinin sıkıntıda olduğunu görüyoruz" dedi.

'SAĞLIK KURUMLARI OTELLERE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ'
Batman Milletvekili Necdet İpekyüz de eğitim alanındaki zamlara işaret etti ve "Eğitimde kitapları bedava vereceğiz diyorlardı ama kreşten üniversiteye eğitimi paralı hale dönüştürdüler" ifadelerini kullandı.

İpekyüz, sağlık kurumlarının ise otellere dönüştürüldüğünü kaydederek, sağlık ürünlerine yüzde 909, ameliyat ücretlerine yüzde 170 zam yapıldığını belirtti. Kamu ve üniversite hastanelerinde ameliyatların yapılamadığını, hastanelerin malzeme alamadığını aktaran İpekyüz, şunları söyledi: "Gıda ile birlikte en yüksek zamlar sağlığa yapıldı. Sağlık emekçileri hastalara bunları söylediğinde aldığı yanıt şiddet oluyor. İktidar halkı düşünmediği için halkı sağlığından da ediyor. Açlık ve yoksulluk hastalığın nedeni. Zamların getirdiği noktada insanlar sağlığından oluyor. Aç ve yoksul bırakmak dışında hasta olduğunda ölümle karşı karşıya kalmış oluyorsun."

Son 10 günde yakıta yapılan zamları ve yakıt kuyruklarını hatırlatan İpekyüz, bu zamların her şeye yansıdığını söyledi.

İpekyüz, zamlardan en çok kadınların etkilendiğini dile getirerek, kadınların aynı işi yapmasına rağmen erkeklerle eşit düzeyde ücret alamadıklarını ifade etti. İpekyüz, sözlerine şöyle devam etti: "İktidarın görevi halkı korumaktır, yoksulu korumaktır. Sadaka sayısını arttırmak değildir. Yardım alanların sayısını azaltmaktır. Tek adam rejimi zam şampiyonu olmuştur."