22 Eylül 2024 Pazar

HDP: Tahir Elçi cinayeti açığa kavuşturulmadığı sürece toplumsal barış sağlanamaz

Üç yıl önce Diyarbakır'da katledilen dönemin Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi için adalet talep eden HDP, katilin ve diğer sorumluların açığa çıkarılmasını istedi, "Tahir Elçi cinayeti açığa kavuşturulmadığı sürece toplumsal barış sağlanamaz" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, dönemin Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin katledilmesinin 3. yılında yazılı bir açıklama yaptı.
 
Soruşturmada yetkililerin kayıtsızlığı ve ciddiyetsizliğinin sürdüğünü belirten HDP, “Yaratılan korku atmosferi altında dahi, barış ve demokrasi talebini yüksek sesle ve cesurca ifade etmekten bir an bile geri durmamış olan Tahir Elçi cinayetinden bugüne; iki Başbakan, bir Adalet Bakanı, bir İçişleri Bakanı ve yönetim şekli değişmiş, ancak cinayeti çözmeye yönelik ilgisizlik olduğu gibi sürmüştür. İsimler değişse de, bu tür davalarda takınılan tutum aynıdır" dedi.
 
Cinayetin gerçekleşmesinden bugüne soruşturma dosyasına tek bir şüphelinin bile eklenmediğine dikkat çekilen açıklamada “Cinayetin işlendiği anda silahı ile orada bulunan kolluk güçlerinin, şüpheli sıfatı ile ifadesi alınmazken, bu kişiler dosyaya tanık olarak eklenmiş, mermi çekirdeği arayışına gidilmemiş, olay yeri incelemesi layıkıyla yapılmamıştır. Cinayet mahallini gören kameraların çözümü yapılmamış, niçin yapılmadığına dair tatmin edici bir yanıt da verilmemiştir” diye belirtildi.
 
Elçi'nin katilleri bulunmazken, Elçi ile ilgili sosyal medyada fotoğraf paylaşan kişiler hakkında davalar açıldığına dikkat çeken HDP, "OHAL sürecinde ise, Van Çatak’ta bulunan Tahir Elçi parkının ismi kayyum tarafından değiştirilmiş, Elçi’ye dair tüm izler silinmeye çalışılmıştır" dedi.
 
"Devletin faili meçhul cinayetlere yaklaşımı değişmedi" diyen HDP, şunları belirtti: “Türkiye halklarının ve tüm demokrasi güçlerinin vicdanını yaralayan bu cinayet açığa kavuşturulmadığı sürece, toplumsal barış ve adaletin sağlanması için adım atılmıyor demektir. Tahir Elçi için adalet sağlanıncaya değin, bu davanın takipçisi olacak ve görevini yerine getirmekten imtina eden tüm iktidar odaklarını ve yargıyı ifşa etmeye, sorumlu tutmaya devam edeceğiz. Tahir Elçi şahsında barış umudunu ve arayışını yok etmek isteyenleri, onu linç edenleri, edilmesine neden olanları, bu siyasi cinayeti azmettiren ve destekleyenleri asla unutmayacağız. Değerli Tahir Elçi’yi katledilişinin üçüncü yılında bir kez daha saygıyla anıyoruz.”