3 Ekim 2024 Perşembe

HDP PM toplandı: Kürt sorunu seçime alet edilemez

HDP Parti Meclisi, küresel ve bölgesel gelişmelerle ülkedeki kriz halini ve partiye yönelik saldırıları değerlendirmek üzere toplandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi, Eş Genel Başkanlarımız Pervin Buldan ve Mithat Sancar başkanlığında toplandı. Yaşanan küresel ve bölgesel gelişmeler ile ülkedeki kriz halini ve partiye yönelik saldırıları değerlendirecek olan Parti Meclisi, aynı zamanda yeni dönem mücadele hattımıza ilişkin de bir planlama çıkaracak. Yaygınlaşan pandemi ve olumsuz hava koşulları nedeniyle online yapılan toplantının açılışında konuşan Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar, iktidarın felaketlerdeki sorumluluğundan kaçınmak için yalanlara sığındığını söyledi. 

SANCAR: İKTİDAR SAVAŞ, RANT, SARAY'A KAYNAK YARATMA ÜZERİNE KURULU
İktidarın üç temel sütun üstüne oturduğunu belirten Sancar; savaş, rant, yandaşlara ve Saray'a kaynak yaratma politikaları olarak açıkladı. Sancar, "Bütçe görüşmelerinde de söylediğimiz gibi bu ekonomik düzen savaşa, Saray'a, yandaşa ve israfa dayanmaktadır. İnsan hayatını hiçe sayan, yoksulların daha da ezilmesine yol açan, bir avuç zenginin daha fazla semirmesini sağlayan bu düzen büyük yıkımlara yol açıyor" dedi. 

Demokrasi ittifakına dikkat çeken Sancar, Türkiye'de bütün ezilenlerin, ötekileştirilenlerin, baskı altında tutulanların, sömürülenlerin, adaletsizlik yaşayanların buluşacağı geniş bir mücadele hattı oluşturmak istediklerini dile getirdi.

'KAPATMA DAVASI BAŞTAN AŞAĞI ÇÖP İDDİALARA DAYANIYOR'
2021 yılında çeşitli alanlarda baskılarla karşılaştıklarını hatırlatan Sancar, "Kapatma davası 2021 yılında açıldı, 2021 yılının 17 Mart'ında iddianame AYM'ye gönderildi. 18 Mart'ta ise MHP kongresi toplandı. O zaman da söylemiştik. Kapatma davası siyasi amaçlı bir davadır. Siyasi tasfiyeye yöneliktir, intikam amaçlıdır. Bu kampanyanın öncülüğünü yapan iktidarın küçük ortağının kongresinden bir gün önce açılmış olması güçlü bir mesajdır. Anayasa Mahkemesi iddianameyi geri çevirdi, savcılık iddianameyi yeniden hazırladı. Ne tesadüftür ki 7 Haziran'da bu iddianameyi yeniden sundu. Bu da intikam saikiyle sunulduğunu gösteriyor. Aynı şey Kobanî Kumpas Davasında da geçerlidir. Bu davanın da dayanağı yoktur. Kapatma davası gibi baştan aşağı çöp iddialara dayanmaktadır" ifadelerini kullandı.

'VAZGEÇMEDEN YOLUMUZA DEVAM ETTİK'
Bunun yanında HDP'ye yönelik operasyonlar ve baskıların hız kesmeden devam ettiğini söyleyen Sancar, ama HDP olarak mücadeleyi her alanda geliştirmek konusunda bir an tereddüt yaşamadan halklarla bir araya geldiklerini belirtti. En önemli mücadele alanlarının savaşa karşı çıkmak ve savaş politikalarını bitirmek olduğunu vurgulayan Sancar, "Türkiye halklarına dayatılan çeşitli kutuplaştırma ve düşmanlaştırma anlayışını ortadan kaldıracak bir eşit yaşam hedefi olarak bakıyoruz. Büyük barış, eşit ortak yaşam demektir. Eşit ortak yaşam da ancak demokrasi ve adalet üzerinden kurulur. Bu nedenle iktidarın her alandaki kutuplaştırma, düşmanlaştırma politikalarına karşı mücadelemizi en geniş çevrelerle sürdürme kararlılığından vazgeçmeden yolumuza devam ettik" dedi. 

BULDAN: AKP SAVAŞLA AYAKTA KALIYOR
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da AKP'nin savaşla ayakta kaldığını ve topluma karşı saldırılarını sürdürdüğünü belirtti. AKP hükümetinin savaşla ayakta kaldığını, kendisini güçlü hissettiği tek dayanağın savaş politikaları olduğunu dile getiren Buldan, "Rojava'ya ve Kürtlerin olduğu her alana saldırılarını sürdürüyor. Dışarıda istediğini elde edemediği için içeride saldırmaya devam ediyor. Kadınlara, HDP'ye ve demokrasi güçlerine saldırıyor, saldırmaya devam edecektir. Muhalefete dönük saldırılar olacağı kanaatini taşıyorum" ifadelerini kullandı. 

'HASTA TUTSAKLAR TAHLİYE EDİLMİYOR'
Hapishanelerdeki sorunların gittikçe ağırlaştığının altını çizen Buldan, 7 tutsağın katledildiğini hatırlattı. Buldan, "7 insanımızın hayatını kaybetmesi cezaevlerindeki sağlıksız, hukuksuz koşulların nasıl devam ettiğini bizlere gösteriyor. Hasta tutsakların tahliye edilmiyor olması, Kürtlere ve HDP'ye dönük düşmanlığın göstergesidir. Garibe Gezer'in ölümüyle cezaevlerindeki durum gündem oldu ama hasta tutsakların durumu aciliyetini koruyor. Yine Aysel Tuğluk ve hasta tutsakların yaşadıkları bu durumun aciliyetini gösteriyor. Kadınların Aysel ile ilgili başlatmış olduğu kampanya oldukça önemlidir, değerlidir. Sonuç almaya odaklı bu tür girişimlerin devam etmesini önemsiyoruz" diye konuştu. 

'DENGELERİ DEĞİŞTİRECEĞİZ'
Buldan, şöyle devam etti: "Biz halk hareketiyiz; halkın içindeyiz, halkla birlikteyiz. Çalışmalarımızı hiç kimse ve hiçbir güç sekteye uğratamayacak, halkla bağımızı koparamayacaktır. Son dönem kongrelerimizin çok coşkulu ve güçlü geçmesi Türkiye toplumunun partimize gösterdiği teveccühtür, ilgidir. İstanbul kongremiz büyük moralle gerçekleşmişti. Diğer kongrelerimiz de aynı moralle ve güçle geçti. Önümüzdeki günlerde Dersim, Adıyaman ve diğer illerde de kongrelerimizi gerçekleştireceğiz. Mart ayı geliyor. 8 Mart ve Newroz'u çok güçlü gerçekleştirmek için şimdiden çalışmalarımıza başladık. 8 Mart'ta kadınların birlikte hareket etmesini, Newroz'da da Türkiye halklarının bu saldırılara karşı birlikte duruşunu sağlamak herkese moral verecektir. Bir seçim sürecine girdik sayılır. Zamanında dahi yapılsa bir yıla yakın bir süre var önümüzde. Seçime HDP olarak çok güçlü hazırlanıyoruz, dengeleri değiştirme gücümüzü bir kez daha göstereceğiz."