3 Ekim 2024 Perşembe

HDP: Ölüye hakaret insanlık suçudur

HDP, Van Hapishanesi'nde yaşamını yitiren hasta tutsak Ramazan Turan'ın cenazesi için kayyum belediyesinin cenaze aracı verilmemesini, imamın cenaze namazı kıldırmamasına tepki gösterdi, "Ölüye hakaret insanlık suçudur" dedi. Açıklamada, cami imamının Diyanet'in izin vermemesi nedeniyle cenaze namazını kıldırmamasına da tepki gösterildi, "Din ve inanç insanı değil Diyanet'in maaşlı personeli olduğunu ve emirleri kutsal kitaptan değil Diyanet'ten aldığını ilan etmiştir" denildi.

Halkların Demokratik Parti (HDP), kayyum atanan belediyelerin cenaze aracı vermemesi ve imamların cenaze namazlarını kıldırmama uygulamalarına tepki gösterdi.

Son dönemde hapishanelerde yaşamını yitiren tutsakların cenazelerine yönelik uygulamaların sonuncusu 70 yaşındaki hasta tutsak Ramazan Turan'ın cenazesine yönelik yapıldı.

Yaşananlara ilişkin yazılı açıklama yapan HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, AKP-MHP iktidarının hapishanelerde rehin tuttuğu tutsaklara örtülü idam cezası uyguladığını belirtti.

Saray rejiminin 7'den 70'e Kürt halkını "terörist" ilan ettiğini vurgulayan Dede, "En son "örgüt üyeliği" gerekçesiyle tutuklanan 70 yaşındaki Ramazan Turan iktidarın Kürde reva gördüğü uygulamalar sonucunda Van Cezaevinde ölüme sürüklendi. Böylece sadece son 2 ayda cezaevinden çıkan cenaze sayısı 8 oldu. İHD verilerine göre cezaevlerindeki hasta tutsakların sayısı ise 6 katına çıkmış durumda" dedi.

SARAY REJİMİNİN ZAVALLILIĞI
Kürdün ölüsüne de düşmanlık yapıldığını kaydeden Dede, "Turan'ın cenazesinin taşınması için kayyum cenaze aracı vermezken, cenazenin hastanede yıkanmasına da izin verilmedi. Cenazeye çağrılan imam ise Diyanet'ten izin almadığı gerekçesiyle gelmedi! Benzer uygulamalar Garibe Gezer'in ve ölüme sürüklenen diğer hasta tutsakların cenazelerinde de yaşanmıştı. Bütün bu yaklaşımlar aynı zamanda zavallılığın göstergesidir; insanlıktan uzaklaşmaktır, dini ve ahlaki değerlerin yozlaştırılmasıdır. Bu yaklaşım, düşman da olsa ölüye saygıyı emreden İslam dinine en büyük hakarettir. Cenaze namazını kıldırmamayı Diyanet'in izin vermemesine dayandıran imam, bir din ve inanç insanı değil Diyanet'in maaşlı personeli olduğunu ve emirleri kutsal kitaptan değil Diyanet'ten aldığını ilan etmiştir" diye vurguladı.

Tarih ve insanlığı yapılan bu zalimlikleri unutmayacağını vurgulayan Ümit Dede açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Vicdan sahibi olan hiç kimse bu yapılanları olağan karşılayamaz. Bunun hesabı evrensel hukuk nezdinde mutlaka sorulacaktır. Turan'ın ailesine, sevdiklerine ve halkımıza başsağlığı diliyoruz. İnsani değerlere olan bağlılığımız, bu çürümüş ve yozlaşmış kötülük düzeninden kat be kat büyüktür. Bu ahlaksız zulüm düzenine karşı mücadelemizi büyüterek sürdüreceğimize dair sözümüzü yineliyoruz."