2 Ekim 2024 Çarşamba

HDP, Muharrem Aksem için Meclis Araştırması istedi

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Urfa'a özel harekat polislerinin atış yaptığı arazide öldürülen Muharrem Aksem için Meclis Araştırması açılması için önerge verdi.

Urfa'nın merkez Eyyübiye ilçesine bağlı Micit (Çalışkan) Mahallesi'nde, 24 Mart'ta özel harekat polislerinin atış talimi yaptığı alanda 16 yaşındaki Muharrem Aksem, hayatını kaybetmiş halde bulundu. Aksem'in yaşamını yitirmesine dair hazırlanan ön otopsi raporunda, vücudundan 12 metal parçası çıkarıldığı ve sağ elinin olmadığı belirtildi. Muharrem Aksem'in yaşamını yitirdiği olayın araştırılması olaya dair tarafsız ve bağımsız bir incelemenin yapılması amacıyla Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ tarafından Meclis Araştırması açılması için önerge verildi.

HDP Milletvekili Dersim Dağ, önergenin gerekçe kısmında şu ifadelere yer verdi:

"Bölge illerinde uzun yıllardan bu yana askeri atış alanları ve sahipsiz mühimmatların ölümlere sebep olduğu bilinmektedir. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Dökümantasyon Merkezi tarafından 19 Kasım 2021 tarihinde yayınlanan, 2011-2021 yılları arasında silahlı çatışma ortamında Çocuklara Dönük Yaşama Hakkı İhlalleri Raporu'na göre, bölge illerinde 228 çocuğun yaşamını yitirdiği, bunlardan 39'unun ölüm nedeninin mayın-serbest bırakılan patlayıcı sonucu olduğu kaydedildi. Alınmayan güvenlik önlemi ve bölgede görev yapan kolluk kuvvetlerinin keyfi ve hukuksuz uygulamaları neredeyse her gün bir çocuğun hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Son olarak 24 Mart'ta 16 yaşındaki Muharrem Aksem'in eve gelmemesi üzerine kayıp ilanında bulunan ailesi ormanlık alanda yaptıkları arama sonucu çocuklarının ölü bedeniyle karşılaşmıştır. Urfa'nın merkez Eyyübiye ilçesine bağlı Micit (Çalışkan) Mahallesi'nde ölü bulunmuştur. Muharrem'in cansız bedeni gece saatlerinde Urfa Adli Tıp Kurumu'na kaldırılmıştır. Açıklanan ön rapora göre, Muharrem'in sağ elinin kopmuş olduğu ve bulunamadığı, yüzünde ve vücudunda metal parçalardan kaynaklı 12 adet açık yara tespit edildiği belirtilmiştir. Muharrem'in sosyal medya hesaplarında paylaştığı fotoğraflarda patlamamış gaz bombaları ve silahlar mevcut. Bu durum, polislerin atış talimi yaptığı alanda güvenlik önlemlerinin alınmadığını göstermektedir. Hukuken, açık ya da yarı açık alanlarda bulunan atış talim eğitim alanlarının güvenlik çemberine alınması gerekmektedir.

"Kırmızı bayrak olarak tanımlanan, insanların o alanda askeri eğitim yapıldığını anlaması için bölgenin çevresine bayraklar dikilmesi gerekmektedir. Eğer alan geçici olarak kullanılmıyorsa –ki Valilik açıklamasında ‘2005 yılından bu yana kullanılıyor' dedi- o bölgenin çevresinin tamamen tel örgüler ile kapatılması gerekmektedir. 

"Dolayısıyla Muharrem Aksem'in yaşamını yitirdiği bu olayda, sorumlu kişi ve kurumların tespit edilmesi, tarafsız ve hakkaniyetli bir soruşturmanın açılması, Muharrem Aksem'in gerçek ölüm nedeninin belirlenmesi ve bir daha benzeri durumların yaşanmaması için gerekli tedbir ve önlemlerin alınması amacıyla Anayasa'nın 98'inci İç Tüzüğün 104'üncü ve 105'inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ve teklif ederim."