21 Eylül 2024 Cumartesi

HDP Milletvekili Leyla Güven açlık grevine başladı

HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, tutuklu yargılandığı davaya SEGBİS ile bağlanarak açlık grevine başladığını duyurdu. Tahliye talebi reddedilen Güven'in duruşması 26 Aralık 2018 tarihine ertelendi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, tutuklu yargılandığı davanın duruşmasına kelepçe takmayı kabul etmediği için getirilmedi. Diyarbakır Adliyesi 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 4. duruşmaya SEGBİS ile katılan Leyla Güven, açlık grevine başladığını kamuoyuna duyurdu. Duruşmaya katılmama kararı aldığını belirten Güven, yargının hukuksuz kararlar almasından kaynaklı böyle bir karar aldığını ve bir daha ifade vermeyeceğinin altını çizdi. 
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan ağırlaştırılmış tecride de dikkat çeken Güven, "Bu tecrit sadece bir kişiye değil bir halka uygulanıyor. Siyasette, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın kadının siyasette yer alma paradigmasından yola çıkarak aktif olarak yer aldım. Bende bu halkın bir parçası olarak bu eylemi başlatıyorum. Tecrit bir insanlık suçudur. Yargı hukuksuz kararlarına son verene kadar ve tecrit kaldırılana kadar eylemime devam edeceğim. Gerekirse eylemimi ölüm orucuna da dönüştüreceğim" dedi.
 
Güven'in ardından söz alan Avukat Reyhan Yalçındağ, Güven'e kelepçe takılmasının hukuka aykırı olduğunu belirtti. Yasama  dokunmazlığı devam eden Güven'e karşı suç işlendiğini belirten Yalçındağ, Güven'in tutukluluğuna itiraz süreçlerinde muhattap bulamadıklarını ifade etti.
 
Avukat Şivan Cemilözü ise siyasetin yargıya müdahalesinin artık saklanamayacak boyutta olduğunu belirtti.
 
Yapılan savunmaların ardından mahkeme heyeti Güven'in tahliye talebini reddederek duruşmayı 26 Aralık 2018 tarihine erteledi.
 
Duruşmanın ardından Adliye önünde açıklama yapan DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, Güven'in tutuklu olmasını "AKP Güven'i rehin aldı" sözleriyle açıkladı. Güven'in tahliye edilmesine yönelik beklentilerinin olmadığını vurgulayan Öztürk, CHP'li Enis Berberoğlu'nun hükümle birlikte tahliye edildiğini hatırlatarak, Güven hakkında bir hüküm bulunmamasına rağmen tutuklu bulunduğuna işaret etti.
 
Güven'in açlık grevine girdiğini hatırlatan Öztürk, "Ne yapabiliyorsanız yapın. Elinizden geleni yapın. Bugün yüzlerce binlerce Leyla Güven var. Duruşuyla iradesiyle hiçbir zaman sizin yaptıklarınızla geri adım atacak değiller. İradesine ve halkın iradesine sahip çıkacaktır. Leyla Güven, kelepçeyi kabul etmediği için, halkına iradesine kelepçe vurmayı kabul etmediği için duruşmaya gelmedi. Bu halkımıza layık bir duruştur. Biz bu duruşu kutluyoruz" dedi.