2 Ekim 2024 Çarşamba

HDP Mersin kongresinde direnişi büyütme mesajı

HDP Mersin İl Kongresi'nde bir araya gelen yüzlerce kişi, sarayın HDP'ye yönelik saldırılarına bir kez daha yanıt verdi. Kongrede konuşan Buldan, HDP'nin gücünü mazlum, ezilen halklardan, kadınlardan, gençlerden, işçi ve emekçilerden, mücadele eden, direnenlerden aldığını vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Örgütü, Eş Genel Başkanları Pervin Buldan'ın katılımıyla "Şimdi HDP zamanı" şiarıyla 4'üncü Olağan Kongresi'ni gerçekleştirdi. "Hakikat aşktır, aşk özgür yaşamdır", "Tecride son hasta tutsaklara özgürlük", "Em berxwedanê rêxistin dikin, ber bi azadiye ve dimeşin" yazılı pankartlar asıldığı kongrede, sık sık tecrit karşıtı sloganlar atıldı.

Kongreye, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP), Barış Anneleri Meclisi üyeleri, kentteki siyasi parti ve kitle örgütü temsilcileri ile bini aşkın kişi katıldı. Kongrenin yapılacağı salona erken saatlerde gelen yüzlerce kişi, coşkuyla halaya durdu. Divan seçimi ve saygı duruşu ile başlayan kongre, HDP Mersin İl Eşbaşkanı Mehmet Alış'ın konuşmasıyla başladı.

Alış, iki yıla aşkın birlikte mücadele ettiği tüm arkadaşlarına teşekkür ederek, "Yolumuz uzun. Mücadele aralıksız devam ediyor. AKP ile MHP faşist iktidarına karşı bir adım geri durmak yok. Daha da büyüteceğiz umudu ve başaracağız" diyerek, yeni dönemde HDP Mersin İl Örgütü içerisinde yer alacak olan yönetime başarılar diledi.

BULDAN: İYİ Kİ HDP VAR
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kongreye katılanları Kürtçe selamlayarak konuşmasına başladı.

Umut, cesaret ve kararlılığın olduğu kongrede Mersin halkıyla buluşmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Buldan, "Bu ülke siyasetinde iyi ki HDP var. HDP'nin eşitlik ve özgürlük fikriyatı var. Çünkü tutunulacak bir daldır ama aynı zamanda yıkılmayacak sağlam bir köktür. Bir çözüm adresidir Türkiye siyaseti içerisinde" dedi.

HDP'nin umut ve cesareti büyütmenin peşinde olduğunu vurgulayan Buldan, karanlık, zulüm ve adaletsizlikten beslenen iktidara karşı mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

İnkar, imha siyasetinin önündeki tek engelin HDP olduğunu belirten Buldan, "Onların bize saldırmalarının tek nedeni budur. Hani hayal dünyasında dolaşan bir cumhurbaşkanı var ya, 'mecalleri kalmadı, artık salonları dolduramıyorlar' dedi ya, o hayali görmeye devam etsin ama gerçek buradadır, gerçek Mersin'dedir, Adana'dadır, Diyarbakır'dadır, Dersim'dedir, Serhat'tadır, Botan'dadır" diye konuştu.

'YANLIŞ HESAP AMED'DEN DÖNDÜ'
Mecali kalmadı diyenlerin 8 Mart ve 21 Mart Newroz alanlarına bakmalarını öneren Buldan, "Yanlış hesap yaptılar, yanlış hesap yapmaya devam ediyorlar. Yanlış hesabın Bağdat'tan değil Mersin'den Amed'ten, Batman'dan Dersim'den Botan'dan geri döndüğünü hep birlikte görüyoruz" ifadelerini kullandı.

'GÜCÜMÜZÜ DİRENENLERDEN ALIYORUZ'
HDP'nin gücünü mazlum, ezilen halklardan, kadınlardan, gençlerden, işçi ve emekçilerden, mücadele eden, direnenlerden aldığını vurgulayan Buldan, "Onlar saldırdıkça biz daha da büyüyor, güçleniyoruz, daha da büyüyeceğiz, daha güçleneceğiz. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Onlar saldırdıkça biz büyüyoruz, güçleniyoruz ya işte bunun için aslında bize iki tane kumpas davası açtılar. Çünkü siyasetten karşımıza çıkmalarına, bizi yenmelerine asla müsaade etmiyoruz" diye konuştu.

HDP hakkındaki kapatma ve Kobanê davasına da değinen Buldan, bu davaların hakimi, savcısı, karar vereninin AKP ve MHP olduğunu söyledi. Buldan konuşmasında, "Varsa cesaretiniz bizim karşımıza kumpas davalarıyla değil kendi gücünüzle, siyaseten çıkın ve o zaman kimin daha güçlü olduğunu hep birlikte görürüz" diye seslendi.

İzmir, İstanbul Bahçelievler ve Adana Yüreğir örgütlerine yönelik katliam saldırılarına değinen Buldan, "Bu saldırıları yapanları Roboskî'den tanıyoruz, Çorum'dan, Maraş'tan, Gazi'den, Gezi'den, Ankara Garı'ndan, Suruç'tan çok iyi tanıyoruz. Bu saldırıları gerçekleştirenlerin sadece bir katilden ibaret olmadığını hepimiz biliyoruz. Bu katillerin arkasındaki gücün, organizasyonun kim ve kimler olduğunu çok iyi biliyoruz. Suç örgütleri ortada cirit atıyor, bunlar HDP'ye saldırıyor ama iktidar partisi ve onun küçük ortağı bütün bunların karşısında HDP'yi suçlayan HDP'yi hedef gösteren bir yerden siyaset yapmaya devam ediyorlar" dedi.

'NE YAPARSANIZ YAPIN ASLA BAŞARAMAYACAKSINIZ'
İktidara seslenen Buldan, "Ne yaparsanız yapın asla başaramayacaksınız, asla kazanamayacaksınız. Kenan Evrenleriniz, Tansu Çillerleriniz ağa babalarınız başaramadı, siz de başaramayacaksınız, kazanamayacaksınız. Sizin yaratmak istediğiniz HDP'siz bir Türkiye, HD'siz bir parlamento, HDP'siz bir siyaset rüyanız asla gerçekleşmeyecek" diye konuştu.

'İŞÇİ VE EMEKÇİLERİN SESİ SARAYIN SESİNDEN GÜÇLÜ'
Zamlar, yüksek faturalarla halkın daha da yoksullaştırıldığına işaret eden Buldan şunları söyledi: "İşçilerin, emekçilerin bugün en fazla meydanda olduğu, sesini yükselttiği mücadele yürüttüğü bir dönemi yaşıyoruz. Milyonların soygun var dediği bir dönemde büyük bir değişimin gelmekte olduğunu, büyük bir değişim ve dönüşümün yaşanacağının ve bunun ayak seslerinin geldiğinin farkındayız. Bu ses önemli bir sestir, bu güç halkın gücüdür, bu ses halkın sesidir, elbette bu ses sarayın sesinden, saraydan daha güçlüdür. Bu sloganları atmaya devam edeceğiz. Önemli olan direnmekte olan, mücadele eden işçinin de emekçinin de yanında olmaktır. Yani şimdi birlikte yürümenin birlikte yol almanın omuz omuza yol almanın tam zamanıdır."

Kürt sorunu ve İmralı tecridine de değinen Buldan, tecrit ve inkar politikalarına son verilmesi için mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

'KADINLAR 8 MART'TA OMUZ OMUZA YÜRÜYECEK'
Kadın katliamlarına karşı mücadele eden, eşitlik talebini dile getiren kadınların dayanışması ve ortak mücadelesine işaret eden Buldan, kadınların 8 Mart günü omuz omuza yürüyerek, meydanlarda bir araya gelerek iktidara yanıt vereceğini kaydetti.

Buldan, "Korkmayacağız, yılmayacağız, asla direnmekten vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

Buldan'ın konuşmasının ardından mali ve faaliyet raporları okundu. Daha sonra seçim yapılarak, HDP Mersin İl Eşbaşkalığı görevine Bedriye Kuş ve Hoşyar Sarıyıldız getirildi.