30 Eylül 2024 Pazartesi

HDP, Mardin'deki RES için araştırma önergesi verdi

HDP Milletvekili Günay, Mardin'de yapılması planlanan RES projesinin vereceği zararların tespit edilmesi ve alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay, Mardin'de yapılması planlanan Rüzgâr Enerji Sistemleri ( RES) projesinin doğaya, insanlara, canlılara ve ekolojik dengeye vereceği zararın tespit edilmesi ve önlemlerin alınması için Meclis araştırması açılmasını istedi.

Günay Meclis'e verdiği önergenin gerekçesinde, dünyada yaşanan ekolojik krizin en büyük nedeninin kapitalizmin aşırı üretimi olduğunu belirtti. 

Kapitalist endüstrinin küresel ısınmaya çözüm olarak sunduğu Rüzgâr Enerji Santralleri'nin (RES) bir çözüm üretmekten çok sermayeye yeni birikim alanları yaratmak için kullanıldığına dikkat çeken Günay, Türkiye'de de AKP'nin iktidarda olduğu 18 yıl boyunca enerji üretmekten çok rant odaklı bir yaklaşımla doğa, tarih ve kültürleri yok ettiğini, ihtiyaç fazlası ve plansız bir şekilde her gün yeni termik santraller, jeotermaller, HES'ler, RES'ler ve GES'ler kurulduğunu söyledi.

Dicleres Elektrik Anonim Şirketi tarafından Mardin'in Derik, Mazıdağı ve Kızıltepe ilçelerinde "Dicleres Rüzgâr Enerji Santrali Projesi" adı altında 50 adet türbinden oluşan RES'in hayata geçirilmek istendiğini kaydeden Günay, "Statüsü korunması gereken GAP Şelalesi ve arkeolojik SİT alanı olan Rabat Kalesi ile Harabelerini tarihi ve kültürel olarak yok olma riski ile karşı karşıya bırakan bu projenin ÇED raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 'olumlu" olarak değerlendirmiştir" dedi.

TMMOB İKK RAPORU: TÜM CANLILAR, DOĞA YOK OLACAK
TMMOB İl Koordinasyon Kurulu'nun hazırladığı raporda, "Dinamit kullanılarak yapılacak olan patlatmaların tarihi alanlara zarar vereceği, bölgede yarılmaların meydana geleceği ve tarımsal faaliyetlerin olumsuz etkilenecek. İnşaat aşamasında ortaya çıkan toz nedeniyle hayvanlar verim kaybına uğrayacak olup, türbinlerden sürekli olarak çıkan gürültü sebebiyle yakın arazilerde hayvancılık ve tarım ile ilgilenen bölge sakinlerinde duyma bozuklukları meydana gelecektir. Ayrıca proje alanında ulaşımı bulunmayan türbin yerlerine ulaşımın sağlanması amacıyla yeni servis yolları açılacaktır" bilgilerinin yer aldığına dikkat çekti.

Raporda, proje bölgesinde kuşlar haricinde türbinlerden olumsuz etkilenecek canlı türleri arasında yarasa, kirpi, yabani tavşan, sincap, fare türleri, yabani domuz, tilki ve sürüngenler olduğu, ayrıca 50 tane türbinin, rüzgârın hızını keseceği için bölgenin mikro-iklim yapısının da değişeceği bilgisine yer verildi. Bunun da tarım ürünlerinin yok olmasına sebep olacağı ifade edildi.

'HALK TOPLANTISI, HALK OLMADAN YAPILDI'
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ÇED olumlu raporu verdiğini hatırlatan Günay, ÇED yönetmeliğinde yer alan ve halkın bilgilendirilmesi amacıyla yapılması zorunlu olan halk toplantılarının, halkın katılımı olmadan yapıldığının da altını çizdi.

HDP Milletvekili Günay, Mardin'de yapılması planlanan RES projesinin vereceği zararların tespit edilmesi ve alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.