2 Ekim 2024 Çarşamba

HDP: Kürtçeye ve Kürt tiyatrosuna gücünüz yetmez

HDP Eğitim Politikaları, Spor, Kültür ve Sanat Komisyonu Sözcüsü Sevtap Karahalı, Bêrû'nun yasaklanmasını kınadı, "Kürtçeye ve Kürt tiyatrosuna gücünüz yetmez" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eğitim Politikaları, Spor, Kültür ve Sanat Komisyonu Sözcüsü Sevtap Akdağ Karahalı, Nobel Edebiyat Ödüllü İtalyan yazar Dario Fo'nun "Yüzsüzler" adlı tiyatro eserinin sadece Kürtçe sahnelenmek istendiği için iktidar tarafından yasaklandığını belirtti, kınadı. 

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Karahalı, haftalardır havuz medyası ve Aydınlık gibi ırkçı gazetelerin "Teröristler İBB sahnesinde" şeklinde haberler yaptığını hatırlatarak, bunun üzerine devletin Kürt ve Kürtçe düşmanı kodlarının bir kez daha devreye girdiğini söyledi. Karahalı, Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı'nın, İBB Şehir Tiyatrosu'nda MKM bünyesinde çalışmalarını sürdüren Teatra Jîyana Nû tarafından sahnelenmesi planlanan Kürtçe "Bêrû: Klakson Borizan Birt" adlı oyunu, gösterimine saatler kala "kamu güvenliğini bozabileceği" gerekçesiyle yasakladığını anımsattı.

Söz konusu oyun sahnelenmiş olsaydı Şehir Tiyatroları'nın 106 yıllık tarihinde bir ilkin yaşanacağına dikkat çeken Karahalı, Kürtçeye olan düşmanlık politikasının Bêrû'nun seyirciyle buluşmasını engellediğini söyledi.

Kaymakamlığın rolünün küçük olduğunu asıl emri "Kürt olan her şeyi yasaklamak" politikasını çizgi haline getiren iktidarın verdiğine dikkat çeken Karahalı, "Bu utanç verici karar, tiyatro tarihine de geçecek, yıllar sonraki kuşaklar, bir tiyatro oyunuyla 'Kamu güvenliğinin nasıl bozulacağını' merak edeceklerdir" dedi.

'NE TİYORTRO NE DE DİL KARA KAPLI KİTAPLARINIZIN CENDERESİNE SIĞAR'
Karahalı, şunları söyledi: "Ama iktidarın ve onun emirlerini yerine getiren mülki amirlerinin bilmedikleri bir şey var: Ne tiyatro ne de dil, devletlerin kara kaplı kitaplarının cenderesine sığar. Dil ve tiyatro, yasaklarla ehlileştirilemez. Ve en önemlisi tiyatro, kindar değildir ama şaşmaz bir belleğe sahiptir; bir gün, bir yerde, havaya uçuşan bir replikle kendisini zincirlemek isteyenlere gereken cevabı verir. 

"Uzun süredir istikrarlı şekilde varlığını sürdüren ve birçok başarılı çalışmaya imza atan Teatra Jiyana Nû, Kürt tiyatrosunun gururudur; hayatında yasaktan başka kelime öğrenememiş olanların altını imzaladığı kâğıt parçaları, Kürt dilinin ve tiyatrosunun önünü kesemez. Ne Kürtçe ne de Kürt Tiyatrosu kaymakamların icazetiyle var olmuştur; her ev Kürtçenin yuvasıdır, üç direk ve bir perdenin olduğu her yer Kürt tiyatrosunun mekânıdır.

"Teatra Jiyana Nû, yürüyüşüne bundan sonra da başı dik devam edecek, yirmi birinci yüzyılda bir dili ve bir tiyatro oyununu yasaklamanın zilleti ise bugünkü ceberrut iktidara ait olacaktır. Yasak kararı derhal kaldırılmalıdır. Kürtçe ve Kürt tiyatrosu yasaklanamaz."