2 Ekim 2024 Çarşamba

HDP: İntikam operasyonlarıyla susmayacağız!

HDP, gözaltı saldırısına karşı bir çok ilde eylemler yaptı. Saldırını bir "intikam operasyonu" olduğu vurgulanan açıklamalarda, "Susmayacağız" denildi.

6-8 Eylül Kobanê eylemleri nedeniyle, 6 yıl sonra Halkların Demokratik Partisi'ne düzenlenen operasyon kapsamında 24 kişi gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında toplam 82 kişi hakkında gözaltı kararı bulunuyor. 

Gözaltı saldırısı bir çok ilde yapılan basın açıklamaları ile portesto edildi.

GİRESUN
HDK Giresun Temsilciliği, HDP Giresun İl Örütü, Emekli-Sen Espiye Şube binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. 

HDK Yürütme Kurulu Üyesi Bekir Yılmaz, operasyonun siyasi soykırım olduğunu ifade ederek, AKP ve MHP’nin kendisi gibi düşünmeyen tüm muhalefeti düşmanlaştırdığını söyledi. Operasyonun AKP’nin 7 Haziran seçimlerinde yaşadığı yenilginin intikam saldırısı olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Her halükarda ve her koşulda bizler barışı savunmayı sürdüreceğiz Her türlü baskı, şiddet ve anti demokratik uygulamaların karşısında daima demokrasiyi savunacağız ve bundan zerre taviz vermeyeceğiz. Bu taleplerimizden asla vaz geçmeyeceğiz. Anti faşist cephe ile barışı tesis edeceğiz.  Umudu ve mücadelemizi diri tutacağız.  Demokratik tavır ve duruşumuzu sürdüreceğiz. Tüm hukuksuzluklara karşı haklının yanında yer almayı, zulme karşı direnmeyi ve baskılara karşı mücadeleyi devam ettireceğiz" diye konuştu.

 İZMİR
HDP İzmir İl Örgütü, Alsancak'taki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde protesto etti. Eyleme HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni de katıldı.

Açıklama yapan HDP İzmir İl Eşbaşkanı Kadir Baydur, operasyonun "düştü düşecek" nidalarına karşı kazanılan Kobanê'nin intikamı olduğunu kaydetti. "Bizler iktidarın karşısında demokrasiyi inşa edecek ve faşizme son verecek gücüz" diyen Baydur, açıklanan üç aylık Demokratik Mücadele Programı ile antifaşist bloğun büyümesini sağlayacak güç olduklarını ilan ettiklerini hatırlattı.

Baydur, "Düzmece operasyonlar bu kararımızdan bizi vazgeçirmek bir yana daha da güçlü kılacak. Bu saldır Barış Çağrısı Deklarasyonumuza iktidar tarafından verilmiş bir yanıttır" dedi. Saldırılar karşısında HDP'nin boyun eğmeyeceğini kaydeden Baydur, "Antifaşist cephe ile barışı tesis edeceğiz, demokrasiyi kuracağız. Parti devlet rejimini alaşağı edeceğiz. Daha faşizme sarılanlar bilsinler ki, HDP geliyor. Korksanız da koltuklarınıza sarılsanız da HDP'nin zamanı geldi" ifadelerini kullandı.

ANKARA
HDP Ankara İl Örgütü, parti genel merkezi önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, ESP, Devrimci Parti, İHD, EHP ve TİP temsilcileri de katıldı. 

Yapılan açıklamadı, operasyonların "AKP-MHP faşizminin topluma dayattığı kötülüğün ve nobranlığın geldiği boyutu" gösterdiği belirtildi. 

Açıklamada, şunlar belirtildi: "1 Haziran-1 Eylül'de Üç Aylık Demokratik Mücadele Programımızı gerçekleştirdik. Geçen hafta Anti-faşist Cephe'nin büyümesini dağlayacak güç olduğumuzu söylemiştik. Bugün bu söylemin teyidi geldi. Biz bu faşist iktidarın karşısında demokrasiyi inşa edecek, faşizme son verecek gücüz. Düzmece operasyonlar bu kararımızdan bizi vazgeçirmek bir yana daha da güçlü kılacak."

DİYARBAKIR
HDP Diyarbakır İl Örgütü, milletvekilleri Semra Güzel, Remziye Tosun, Mahmut Tuğrul, Dersim Dağ'ın katılımı ile basın toplantısı düzenledi. 

Açıklama yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, AKP'nin partilerinden intikam almaya çalıştığını söyledi. Güzel, "Saldırı, IŞİD barbarlığına karşı kazanılmış zaferin intikamıdır. Kobanê eylemleri gerekçesiyle yapıldığı ileri sürülse de bu saldırı, Kobanê'nin tarihin en büyük direnişi sonucu IŞİD barbarlığına karşı zafer kazanmasının, Kobanê'nin düşmemesinin intikamıdır. Kobanê de yenilen sadece IŞİD barbarlığı değil bu karanlık zihniyetin kendisidir" dedi.

'YENİLGİNİN ACISINI ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORLAR'
İktidarın operasyonla 7 Haziran seçimlerinin acısını çıkarma çalıştını kaydeden Güzel, "Katliamın esas sorumluları bizleri suçlayanlardır" diye konuştu. Güzel devamında şunları kaydetti: "Bu saldırı aynı zamanda 31 Ağustos'ta açıkladığımız "Barışa çağrı deklarasyonumuza" iki hafta önce başlattığımız Demokrasi İttifakı ve "Anti-faşist blok" çalışmalarımıza verilmiş bir yanıttır. Biz antifaşist blok dedikçe faşizm yürütücülerini telaş alıyor, biz barış dedikçe savaş ortakları artık kan dökemeyeceğiz diye paniğe kapılıyor. Partimiz düzmece operasyonlar ile bu stratejik söylemlerden vazgeçemeyecektir. Antifaşist cephe ile barışı tesis edeceğiz, demokrasi kuracağız. Parti devlet rejimini alaşağı edeceğiz. Daha faşizme sarılanlar bilsinler ki: HDP geliyor. Korksanız da, koltuklarınıza sarılsanız da HDP'nin zamanı geldi."

TUĞRUL: GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ
HDP Antep Milletvekili Mahmut Tuğrul operasyonun hukuki bir yanının olmadığını belirterek, "AKP'nin bölgede yapmadığı hiçbir suç kalmadı. İnsanlarımız helikopterden atıldı. Ormanlarımız doğamız yakılıyor. Ama tüm bunlara karşı mücadelemizde bir adım geri adım atmayacağız" dedi.

BATMAN
HDP Batman İl Örgütü önünde yapılan açılkamaya HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, milletvekilleri Necdet İpekyüz ve Mehmet Rüştü Tiryaki, görevden alınan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz'ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı. 

HDP Milletvekili Tiryaki, "İktidar 6-8 Ekim olaylarını aydınlatmak isteseydi, verilen araştırma önergeleri kabul edilirdi" dedi, verdikleri önergelerin AKP ve MHP'nin oylarıyla engellendiğini söyledi.

DERSİM
HDP Dersim İl Örgütü üyeleri, Sanat Sokağı'nda toplandı. Açıklama yapan İl Eşbaşkanı İbrahim Kasum, operasyonun AKP ve MHP faşizminin topluma dayattığı kötülüğün ve zorbalığın geldiği boyutu gösterdiğini belirtti.Kasum, "Düzmece operasyonlarınız bu kararımızdan bizi vazgeçirmek bir yana daha da güçlü kılacaktır" dedi, toplumun tüm kesimlerini saldırılara karşı mücadeleye çağırdı.

ADIYAMAN
HDP Adıyaman İl Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, Kömür Belde Belediyesi Eşbaşkanı Erkan Karakaş ve çok sayıda partili katıldı.

Gözaltı operasyonuna tepki gösteren Leyla Güven, "Mücadelemiz karşısında zor duruma düşenler böyle yöntemlere başvurarak bizi durdurmaya çalışacaklar. 2009'da belediye başkanları olarak tek sıra halinde ellerimiz kelepçelendiğinde kaybeden bu ülkenin demokrasisi oldu. O zaman cemaatin operasyonları bugün AKP ve MHP iktidarı ile sürüyor" diye konuştu. "Dün ‘ovada siyaset yürütün' diyenler, bugün ovada yürüttüğümüz siyaseti engellemeye çalışıyor" diyen Güven, şunları söyledi: "Bu siyaseti engelleyemezsiniz. HDP olarak bir umut yarattık. 10 bin üyesinin tutuklu olduğu bir siyasi parti olarak bize diz çöktüremezsiniz. Ama biz sizin acınızı biliyoruz. AKP-MHP iktidarı bitti. İçte, dışta yaşanan krizleri perdelemek için HDP'ye operasyonlar yapılıyor. Hiçbir şey savaş politikalarınızı, yolsuzluklarınızı, ekonomik krizi perdeleyemez. Siz barajlar koydunuz, barajlara aştık. Bir umut olduk. Her gün daha da büyüyor, büyüyeceğiz. Kobanê düştü düşecek dediler. Kobanê düşmedi. Asıl kazandıracak olan diyalog ve müzakeredir. Özgürlük trenine bindik amacımıza ulaşacağız." Açıklama, "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla sona erdi.

ADANA
Adana'da Heykel Parkı'nda yapılmak istenen açıklama engellendi. Bunun üzerine parti binasında açıklama yapıldı. Açıklamaya HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da katıldı.

Eylemlerini engelleyen polis ile Hatimoğulları arasında tartışma yaşandı. Polis, "Terörle ilgili açıklama yapacaksınız" diyerek, açıklamayı engellemeye çalıştı. 

Polislere tepki gösteren Hatimoğulları, "Milyonların oyunu almış bir partiye Adana'da bir polis terör yakıştırması yapamaz. Adana'da bir polis keyfi bir yasaklamaya kolluk edemez. Varsa bir yasak belge ile geleceksiniz. Belge ile gelinmediği sürece biz çetevari uygulamalar olduğunu söyleme hakkını hukuktan almaktayız. Bunu söylemeye de devam edeceğiz" dedi. Hatimoğulları, sivil bir darbeye tanıklık ettiklerini kaydetti. "6-8 Ekim'e dair bir soruşturma yapacaksanız en başta Efkan Ala'nın ifadesini alacaksınız. Dönemin başbakanının ifadesi alınmalıdır" diyen Hatimoğulları, "Hedefleri muhalefeti terörize ederek parçalamak" dedi.

HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış ise, "Yıllardır yapılan şey tekrarlanıyor. Barışı kalıcı hale getirmeye çalışsanız bugün bu tablo olmayacak" şeklinde konuştu. Oturma eylemi yapan kitle, "HDP halktır, halk burada" sloganıyla dağıldı.

MERSİN
Mersin'deki açıklamaya Emek ve Demokrasi Güçleri de destek verdi. HDP Mersin İl Eşbaşkanı Mehmet Alış, "Kobanê'de yenilen sadece IŞİD barbarlığı değil bu karanlık zihniyetin kendisidir" dedi. Alış, "Kobanê direnişi aynı zamanda enternasyonalist bir direniştir. Dünya halklarına umut vermiştir, o yüzden öfkeleri ve kinleri büyük" ifadelerini kullandı.

SAMSUN
Samsun Demokrasi Güçleri, SYKP il binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya EMEP, Helkevleri, Sol Parti, DİSK/Emekli-Sen üyeleri de katıldı. 

Açıklama yapan HDP İl Eşbaşkanı Fatma Çelik, saldırıların "Barış Çağrısı Deklarasyonu" ve "Anti-faşist blok" çalışmalarına iktidarın verdiği bir yanıt olduğunu belirtti. 

Düzmece operasyonlarla bu stratejik söylemlerden vazgeçmeyeceklerini kaydeden Çelik, "Antifaşist cephe ile barışı tesis edeceğiz, demokrasi kuracağız. Parti devlet rejimini alaşağı edeceğiz. Daha faşizme sarılanlar bilsinler ki: HDP geliyor. Korksanızda,  koltuklarınıza sarılsanız da HDP’nin zamanı geldi" dedi.

HATAY
HDP Hatay İl Örgütü'nde yapılan açıklamaya İHD, TÖP, TİP, SYKP, Eğitim Sen ve AKA-DER de destek verdi. HDP Hatay İl Eşbaşkanı Aysel Eşiyok, "Bu bir gözaltı operasyonu değil intikam operasyonudur" dedi.

BURSA
HDP Bursa İl Örgütü'nde yapılan basın toplantısında konuşan PM üyesi Özen Cerence, saldırılar karşısında mücadeleyi daha da büyüteceklerini belirtti. Ceren, birleşik mücadelenin büyütülmesi için de çağrı yaptı.

HDP, Urfa, Van, Çaldıran, Bitlis, Hakkari, Mardin, Şırnak, İskenderun, Antalya, Aydın, Muğla ve Manisa'da da yaptığı eylem ve açıklamalarla gözaltı saldırısını kınadı.