2 Ekim 2024 Çarşamba

HDP Hatay il kongresini yaptı

HDP Hatay İl Örgütü'nün kongresinde buluşan Antakyalılara seslenen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, ortak mücadelesinin önemine vurgu yaptı, "Mutlaka kazanacağız" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hatay İl Örgütü, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın katılımı ile 4'üncü Olağan Kongresi'ni gerçekleştirdi. Kongrenin yapıldığı salona, Kürtçe, Türkçe, Arapça, Ermenice ve Çerkezce "Halkların kadim kenti Hatay'a hoş geldiniz" yazılı dev pankart asıldı. "Genç başladık genç başaracağız", "Tecride son hasta tutsaklara özgürlük", "Yoksuldan alıp zengine veriyorlar değiştireceğiz", "Em xwedi li çand û zimanê xwe derdikevin", "Kadın özgürlük zamanı" pankartlarının da yer aldığı kongre salonunda, HDP İzmir İl Örgütü binasında faşist saldırıda katledilen Deniz Poyraz için karanfillerin bırakıldığı köşe kuruldu.

Kongreye, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Barış Anneleri temsilcilerinin aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

ATAY: KÜRT HALKI SALDIRILARA RAĞMEN YIKILMADI
Divan seçiminin ardından saygı duruşuyla başlayan kongrede konuşan TİP Milletvekili Barış Atay, "Bugüne kadar tüm saldırılara karşı yıkılmayan bir halk varsa, o Kürt halkıdır" dedi. Atay, Kürt halkının tüm baskılara ve saldırılara rağmen bundan sonra da yıkılmayacağını vurguladı.

YÜCE: BİRLEŞİRSEK HİÇBİR GÜÇ KARŞIMIZDA DURAMAZ
SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, yoksulluk ve krize karşı mücadelenin yükseldiğini söyledi, "Bizler birleşirsek Hakkari'den Edirne'ye Samandağ'dan İstanbul'a halkların, ezilenlerin ittifakını oluşturabilirsek karşımızda hiçbir güç duramaz" dedi.

AKP-MHP iktidarı ve erkek egemen sistemin kadın düşmanı politikalarına değinen Yüce, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceklerini söyledi, "Sokak sokak mücadeleyi büyütüyoruz. Biz kadınlar değiştireceğiz" diye konuştu.

'HALKLARIN DEĞİL EMPERYALİSTLERİN SAVAŞI'
Ukrayna'da süren savaşa değinen Yüce, "Savaşların ne olduğunu en iyi Antakya halkı biliyor. Biz biliyoruz ki bu savaşlar halkların savaşı değil, emperyalistlerin savaşıdır. Bu savaşın tarafı değiliz. Biz halkların kendi kaderini tayin hakkını elbette savunuyoruz. Halkların, demokrasi özgürlük mücadelesinin tarafı olabiliriz. Biz bu savaşın asla tarafı değiliz, barışın tarafıyız" dedi.

SANCAR: SAVAŞ VE İŞGAL POLİTİKALARI GÜDEN İKTİDAR BARIŞTAN BAHSEDEMEZ
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Antakya'nın kendisinin de büyüdüğü Mardin gibi HDP fikriyatının filiz verdiği topraklardan biri olduğunu söyleyerek konuşmasına başladı. Sancar, "Buralar barışın, eşit gönüllü birlikteliğin topraklarıdır. Tıpkı HDP fikriyatının ruhu gibi" dedi.

HDP'nin mücadelesini demokrasi, barış, ekmek ve özgürlük üzerine kurduğunu söyleyen Sancar, Kürt sorununda demokratik çözüm sağlanmadan barış olmayacağını belirtti.

AKP-MHP iktidarının 5-6 yıldır uyguladığı savaş politikalarına değinen ve Suriye'de IŞİD'i desteklediğini hatırlatan Sancar, IŞID'in Rojava'daki yenilgisi ve halkların özgürlük mücadelesinin AKP-MHP iktidarının daha fazla saldırganlaştırdığını kaydetti.

Süren direnişleri hatırlatan Sancar, "Emekçilerin haklarını, ekmeklerini her geçen gün daha fazla gasp ediyorlar, doğayı talan ediyorlar. Yandaşa peşkeş çekiyorlar. Kadınların şiddete uğramasına, katledilmesine zemin hazırlıyorlar. Gençlerin geleceğini, umutlarını, neşelerini gasp ediyorlar. İşte buna karşı asıl yapılması gereken nedir? Buna karşı bütün bu saydığım mazlumların, mağdurların, Kürt halkının özgürlük mücadelesi başta olmak üzere kadınların eşit hak mücadelesi, gençlerin özgür gelecek mücadelesi, emekçilerin ekmek ve onur mücadelesi birleştiğinde bu iktidar mutlaka son bulacaktır. Bu zihniyet mutlaka yenilecektir ve yeni bir başlangıç inşa edilecektir" diye konuştu.

'HALK TALAN POLİTİKALARINI DURDURACAK GÜCE SAHİP'
Ayçiçek tarlalarının ranta açılmasıyla ayçiçek üretiminin bitme noktasına geldiğini vurgulayan Sancar, yağ kuyruklarını hatırlattı. Zeytinliklerin maden şirketlerine peşkeş çekilmek istenmesine karşı halkın direndiğini vurgulayan Sancar, halkın bu talan politikalarını durduracak güçte olduğunu kaydetti, kazanım için ortam mücadele etmenin önemine dikkat çekti.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısının ardından Türk devleti tarafından yapılan barış açıklamalarına değinen Sancar, "Bizler burada barış derken bizimle dalga geçenler, ya da bize dudak bükenler şimdi barış havarisi kesilmişler. Suriye'de savaş politikaları, Ortadoğu'da işgal politikaları güden bir iktidarın ve onun yandaşlarının barış kelimesini ağızlarına almaya hakları yoktur. Eğer barış diyeceksek her yerde diyeceğiz, eğer işgale karşı isek her yerde işgale karşı çıkacağız. Ukrayna'da işgale karşı çıktığımız gibi Afrin'deki işgale de karşı çıkacağız. Serêkaniyê'deki işgale de karşı çıkacağız" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sancar konuşmasında son olarak şunları söyledi: "Kürt halkının on yıllardır her türlü zulme rağmen dimdik duruşunu, Türkiye halklarının ve emekçilerinin ortak iradesi ile buluşturacağız. İşte bu buluşma gerçek özgürlük, güçlü demokrasi ve büyük barışı da getirecektir. Buna inancımız sonsuzdur. Bu yolda yürüyüşümüz mutlaka başarı getirecektir. Mutlaka kazanacağız."

Kongrede yapılan seçimlerde Hülya Ateş ve Kerem Nalbant İl Eşbaşkanlığı görevine getirildi.