2 Ekim 2024 Çarşamba

HDP Grup Toplantısı, TTB üyelerinin katılımıyla gerçekleşti

HDP'nin Meclis Grup Toplantısı'na TTB üyeleri de katıldı. HDP Eş Genel Başkanı Sancar, TTB'nin taleplerini sahiplendiklerini her alanda sağlık emekçileriyle mücadele edeceklerini kaydetti. Newroz'un startını verdiklerini hatırlatan Sancar, tüm halkların Newroz'unu kutladı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meclis Grup toplantısı düzenlendi. Grup toplantısına Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey üyeleri de katıldı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, grup toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Halepçe ve Gazi katliamlarında katledilenleri anarak sözlerine başlayan Sancar, katliamların hesabını soracaklarını söyledi. 

'SİZLERİ TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE ORTAK MÜCADELEYLE GÖNDERECEĞİZ'
14 Mart Tıp Bayramı'nda sağlık emekçilerinin greve çıktığını anımsatan Sancar, grup toplantısına katılan TTB üyelerini selamladı. Sancar,  "Bugün de iktidarın küçük ortağı tehditlerine devam etmiş. Oysa halk biliyor, kendi sağlığının nereden ve nasıl sağlanabileceğini gerçekleşebileceğini görüyor. Kendisi için var gücüyle sağlık emekçilerinin öneminin farkındadır bu halk. Hekimler hiçbir yere gitmiyor. Bu halkın mücadele eden emekçileri, ezilenleri hiçbir yere gitmiyor. Kim gidecek? Bu iktidar gidecek. Bu halka zulmü, yoksulluğu, açlığı reva gören bu iktidar gidecek. Hiçbir yere gitmiyoruz. Buradayız ve sizleri tarihin çöplüğüne bu ortak mücadele azmiyle mutlaka göndereceğiz. Bunu da böyle bilin. Zaten TTB de açıklama yaptı. 'Hiçbir yere çekip gitmiyoruz' diyorlar. Çünkü bu ülke bizim, biz bu halkın içinden çıktık ve bu halkın hizmetinde olmaya devam edeceğiz ama haklarımızı da sonuna kadar arama mücadelesini sürdüreceğiz. Kararlılıkla sürdüreceğiz. Asla taviz vermeyeceğiz. 'Boyun eğmeyeceğiz' diyor hekimler ve sağlık çalışanları. Nitekim bu mücadelede de sonuç almaya başlıyoruz. Evet, dün AKP Genel Başkanı bazı açıklamalarda bulundu. Bu sözlerini geri alma, tevil etme amaçlı ifadeler kullandı. Oysa biz biliyoruz ki daha önce söylediği sözler dil sürçmesi değil tam da gönlünden geçenin ifadesidir. O nedenle bugün yaptığı tevilin hiçbir karşılığı ve anlamı yoktur. Vaatlerde de bulunmuş. Üç beş tane düzenleme sözü vermiş ama bunların hiçbiri hekimlerin haklı taleplerini, sağlık emekçilerinin haklı isteklerini karşılamaya yetmiyor. Yanından bile geçemiyor. Evet haklar lütufla gelmez, haklar mücadeleyle alınır. TTB, kamuoyuna ve siyasi aktörlere 10 maddelik bir liste sundu. Bunların takipçisiyiz. Bunların biz de sahibiyiz" diye konuştu. 

Sancar, sağlık emekçilerinin her alanda mücadelesini destekleyeceklerini söyledi.

'KUMPAS DAVASINI BOŞA ÇIKARTACAĞIZ'
Kobanê davasında yapılan savunmalara dikkat çeken Sancar, "Sevgili Figen Yüksekdağ, ne dedi; 'Bütün olanakları devreye koymanıza rağmen hakikat, dişiyle, tırnağıyla bağırmaktadır. Siz bizim suçluluğumuzu kanıtlayamıyorsunuz ama biz siyasi iktidarın suçluluğunu, suçlarını ifşa ediyoruz' dedi. Sevgili Alp Altınörs şunu diyor, 'Nazım Hikmet, 'Biz size gölgemizi ezdirmeyiz' der. Biz de size gölgemizi ezdirmeyeceğiz. Gölgemizi daha ezdirmeyeceğiz.' Sevgili Sebahat Tuncel, 'Tarihe not düşeceğiz 38 insanın da hesabını soracağız. Yaşam hakkını ihlal eden bu devlettir. Paramiliter güçleri sokağa salan bu iktidardır. Bunlarla da hesaplaşacağız.' Sevgili Selahattin Demirtaş, 'Bizim kaçmaya niyetimiz yok. Bizi götürüp yurtdışına bıraksanız kaçıp, Türkiye'ye geri geliriz. Biz siyasetçiyiz, halkımıza karşı borcumuz var.' Sevgili Gültan Kışanak, 'Siz bizim sözümüzü keserek erkek egemen zihniyetinin prototipini sergiliyorsunuz. Erkek egemen zihniyet kadına söz vermeyerek, özgüvenini kırmak ister. Bizim ilk mücadelemiz söz kurma mücadelesidir. Bütün engellemelere rağmen sözümüzü söyleyeceğiz.' Sevgili Ayla Akat Ata '6-8 Ekim'in gerçek failleri er ya da geç yargı önünde hesap verecektir ve ben o dosyanın müştekilerinden biri olacağım. Susmayacağız, korkmayacağız, itaat etmeyeceğiz.' Arkadaşlarımız tarihi savunmalarını yapmaya devam ediyorlar. Bu iktidarın zihniyetini ve uygulamalarını yargılamaya ve mahkum etmeye devam ediyorlar. Devam edecekler. Biz bu kumpas davasını da boşa çıkartacağız. Bundan emin olunuz" ifadelerini kullandı. 

Hasta tutsakların durumuna dikkat çeken Sancar, iktidarın tutsaklara yönelik düşman politikalarından derhal vazgeçmesini istedi.  

'NEWROZ PİROZ BE'
2022 Newrozu'nun startını verdiklerini hatırlatan Sancar, "Büyük barış yürüyüşünün büyük demokrasi hedefinin güçlü bir ortak eşit yaşamın bir dönemeci olarak kutlayacağız. 2022 final yılı olacaksa bu finalin önemli dönemeçlerden biri 2022 Newroz'udur. 2022 Newroz'unda bu finalde kimlerin kazanacağını göstermek durumundayız. O nedenle heyecanla kararlılıkla, coşkuyla meydanları dolduracağız" dedi. Sancar, şöyle konuştu: "Hepimiz ortak hedeflerimize büyük barışa, güçlü demokrasiye, eşit yurttaşlığa yürüme kararlılığımızı Newroz meydanlarında birlikte sergileyeceğiz. Her dilden, her renkten ses ve sözümüzü haykıracağız. Yan yana duracağız, Newroz ateşini en güçlü şekilde harlayacağız, çünkü bu ateş önümüzdeki yılların aydınlığını müjdeleyecektir. Her türlü adaletsizliğe karşı ayrımsız her türlü haksızlığa karşı en geniş birlikteliği ve kararlılığı Newroz meydanlarında sergileyelim. Hazırlıklar devam ediyor. İllerde, ilçelerde Türkiye'nin dört bir yanında çalışmalar sürdürülüyor. Bunları Newroz meydanlarına akıtacağız. Öyle güçlü akıtacağız ki dostta düşman da gelmekte olanın ne olacağını çok iyi görecektir. Newroz direniştir, umuttur, cesarettir, haykırıştır, dayanışmadır birlik iradesinde bütünleşmedir. Mücadelede ortak olmaktır, yan yana omuz omuza durmaktır. Bir kez daha tüm halklarımızın Newrozu'nu kutluyorum. Heyecanla meydanlarda birlikte duracağımız saatleri bekliyorum. Newroz piroz be. Dem dema serkeftine yê (şimdi kazanma zamanı)."