30 Eylül 2024 Pazartesi

HDP Ermenistan bidirisine imza atmadı: Diyalog teşvik edilmeli

AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti TBMM grupları ortak bildiri yayımlayarak Ermenistan'ı kınadı. Bildiriye imza atmayan HDP, komşu ve bölge ülkelerinin diyalog ve müzakereyi teşvik etmesi gerektiğini belirtti.

Ermenistan'la Azerbaycan arasındaki karşılıklı çatışmaya ilişkin dün Meclis Genel Kurulu'nda AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti grup başkanvekillerinin imzasını taşıyan ortak bildiri yayınlandı.

"Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak Ermenistan silahlı kuvvetlerinin 12 Temmuz'dan başlayarak Azerbaycan'ın Tovuz bölgesine gerçekleştirdiği saldırıyı şiddetle kınıyoruz" denilen bildiride "Ermenistan hatalı bir yoldadır. Azerbaycan toprağı Yukarı Karabağ ve çevresindeki bölgeleri yıllardan beri işgal altında tutan Ermenistan'ın bilinen saldırgan tutumuna yeni bir örnek teşkil eden bu saldırılar, Güney Kafkasya’da kalıcı barış ve istikrarın önündeki en büyük engeldir. Ermenistan BM Güvenlik Konseyi ve AGİT kararlarına uymalı ve işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilmelidir. İki devlet, tek millet anlayışıyla her daim huzur ve istikrarın savunucusu olan Türkiye, bundan sonra da tüm imkanlarıyla toprak bütünlüğünü yeniden tesis etme çabalarında Azerbaycan’ın yanında yer almaya devam edecektir" ifadelerine yer verildi.

HDP İMZA ATMADI
Bildiriye imza atmayan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, bölge ülkelerin diyalog ve müzakereyi teşvik etmesi gerektiğini belirtti. Oluç imza atmamalarıyla ilgili açıklamasında şunları kaydetti:

"Bu sorunun siyasi çözümü için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı tarafından kurulan Minsk Grubu daha fazla inisiyatif almalıdır. Arabuluculuk esas politikamız olmalıdır. Barış ve diplomasi, sorunların çözümünün esas yolu olmalıdır. Müzakere ve siyasi çözüm yöntemleri maalesef uzun yıllardır geri plana itilmiştir. Buna karşılık barışçıl bir dış politikaya öncelik vermek, her iki tarafı da, Azerbaycan ve Ermenistan'ı, masaya oturtacak ve gerilimi azaltacak adımların atılmasına katkıda bulunmak esas olandır."