22 Eylül 2024 Pazar

HDP: Elçi cinayeti 3 yıldır neden aydınlatılmadı?

HDP, Meclis'e verdiği önergelerde Tahir Elçi'nin katledilmesinin 'yaşam hakkı' ihlali kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti, cinayetin 3 yıldır aydınlatılmadığını sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin, Sur’da katledilmesine ilişkin soru önergeleri verdi. 
 
HDP Siirt Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Kâtip Üyesive Meral Danış Beştaş, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na soru önergesi verdi. 
 
Beştaş, Tahir Elçi’nin Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Hakan'ın moderatörlüğünü yaptığı ve CNN Türk TV’de yayınlanan Tarafsız Bölge programında, "PKK terör örgütü değildir" dediği için lince maruz kaldığını hatırlattı.
 
Gözaltına alınan ve hakkında soruşturma açılan Elçi’nin tarihi Dört Ayaklı Minare’nin hasar görmesine ilişkin basın açıklaması esnasında ve kameraların çekim yaptığı bir sırada katledildiğine vurgu yaptı. 
 
Beştaş, dönemin Başbakanı, İçişleri Bakanı ve devlet görevlileri tarafından Elçi’nin katledilmesine dair yapılan açıklamaların olay yeri incelemesinin yapılmaması başta olmak üzere dosyanın özensiz ve usulsuz yöntemlerle kapatılmaya çalışıldığını belirtti. 
 
Elçi cinayetinin, “yaşam hakkı” ihlalinin değerlendirilmesi gerektiğini ve soruşturmanın aynı hassasiyetle yapılması gerektiğini ifade etti.
 
HDP Diyarbakır Milletvekilleri Saliha Aydeniz ve Musa Farisoğulları , Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. 
 
Aydeniz, Bakan Abdulhamit Gül'e şu soruları yöneltti:
 
“-Tahir Elçi soruşturması ne aşamadadır?
 
-Cinayet onlarca insanın gözü ve kameralar önünde yaşanmasına rağmen neden failler tespit edilmemektedir?
 
-Elçi'yi vuran kişi ve vurulduğu anı gösteren kamera kayıtlarına ulaşılamamasına ve var olan görüntülerin silinmesine ilişkin başlattığınız bir soruşturma var mıdır? Varsa hangi aşmadır?
 
-Elçi cinayeti sonrasında olay yerinin temizlendiği iddiasına ilişkin başlattığınız idari ve hukuki soruşturma var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?
 
-Tahir Elçi cinayetinin aydınlatılması için son üç yıl boyunca Bakanlığınız ne gibi çalışmalar yapmıştır?"
 
HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ise yapılan soruşturmalarda neden ilerleme sağlanmadığını ve dosyaya atanan savcı ve başsavcı sayısını sordu.
 
Farisoğulları, “Cinayetin işlendiği sırada çekilen kamera görüntülerinden kesilen 13 saniyelik kısım ile ilgili soruşturma açıldı mı?” diye belirtti.